Харчування у школі
З 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів.
Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.
Розробляв нове шкільне меню український кулінар Євген Клопотенко.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування.
Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
Окрім того, в межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в школах “ЗнаЇмо”.
Як привчити дитину до здорової їжі
У перспективі нове шкільне меню повинне змінити культуру харчування на краще. Та чи зможуть діти звикнути, а згодом і вподобати переміни у своєму раціоні?
На нашу думку, зможуть. Проте спільних зусиль потрібно докласти не лише школі, а й батькам.
Річ у тому, що у більшості сімей є певні традиції харчування, і вони не завжди здорові.
Тому першочергово діти “відкидають” нові страви через те, що вони не звикли їсти овочі чи каші удома.
Почати розв’язання цієї проблеми нутриціологиня рекомендується із поступового переходу до нового меню.
Це справа звички – тиждень, місяць, кому як, але це все можливо.
Батьки повинні бути для дітей підтримкою і прикладом для наслідування в цьому випадку.
“Хоча б 80% нашого щоденного раціону має містити корисну та здорову їжу.
Було б добре, якби батьки почали звертати увагу на своє харчування також.