Звіт директора про роботу у 2018-2019 навчальному році

Звіт директора Конотопської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11 Кашуби Т.І

Про роботу школи у 2018-2019 навчальному році та завдання на 2019-2020 навчальний рік

        Основна діяльність школи спрямована на створення умов для реалізації державної політики в сфері освіти, виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту»,  Указів Президента України від 25.06.2013 №344/2013 « Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», від 13 жовтня 2015 року №580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки»,  постанов Кабінету Міністрів України  «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти», «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти», Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 №641, Державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 року, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 №115, Комплексної програми розвитку освіти м. Конотопа на 2018-2022 роки та інших законодавчих та нормативно-правових документів із питань виконання законодавства України в галузі «Освіта».

      На кожному рівні навчання забезпечується виконання державного стандарту, а також дається теоретична і практична підготовка з дисциплін навчального плану з метою максимального розвитку інтелекту, загальної культури, творчих можливостей, фізичного і морального здоров’я.

         Успішність подолання кожного рівня, виконання його освітніх задач гарантується школою тільки за умови усвідомленого й добровільного дотримання всіх норм і правил шкільного життя, активної співпраці з батьками, відкритістю навчального процесу.

У 2018/2019 навчальному році управління закладом було спрямовано на здійснення державної політики в галузі освіти, збереження кількісних і якісних параметрів мережі, створення належних умов для навчання і виховання учнів, удосконалення змісту навчально-виховного процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків, подальше впровадження профільного навчання.

Керівництво, підвищення якості та ефективності внутрішньошкільного управління забезпечувалося документами планування роботи: перспективним, річним, робочим навчальним, місячним та тижневим планами.

Створити цілісну систему інформаційно-аналітичного забезпечення допомагала наявна комп’ютерна мережа.

Принцип доцільності і оперативності прийняття управлінських рішень адміністрації базувався на аналітичних даних, отриманих в ході внутрішньошкільного контролю.

На початок 2018/2019 року у школі навчалося 437  учнів.

Укомплектовано 17 класів, середня наповнюваність класів –25,7учнів.

У  минулому  році працювала група продовженого дня, які відвідувало 30 учнів 1-х класів. Групи працювали за рахунок державного бюджету. Для роботи ГПД було надано навчальний кабінет. Усі діти, які  відвідували  ГПД, були  охоплені  гарячим  харчуванням, дотримувалися  режиму  роботи.

Право громадян на доступну освіту реалізувалося шляхом запровадження різних форм навчання, однією з яких є навчання за індивідуальною формою. Індивідуальним навчанням охоплено учнів, які за станом здоров‘я не могли відвідувати навчальний заклад. Велика увага приділялась якісному складу вчителів, що працюють з учнями вдома.

Індивідуальні навчальні плани учнів розроблялись згідно відповідних Програм з предметів та рекомендацій лікувально-контрольних комісій. Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснювалось відповідно до діючих нормативних документів Міністерства освіти і науки України.

Слід зазначити, що організація освітнього процесу за індивідуальною формою забезпечувала не тільки певний освітній рівень дитини, відповідно до її здібностей, можливостей, а й допомагала розвивати соціальну компетентність дитини, шляхом залучення до участі у виховних заходах.

У 2018-2019 навчальному році в школі працювало 31 педагог, 1 вихователь групи продовженого дня , 1 психолог. Із них:

Мають педагогічне звання:

Відмінник освіти України – 1;

  1. Старший учитель – 5;
  2. Учителів з вищою кваліфікаційною категорією – 9;
  3. Учителів спеціалістів Iкваліфікаційної категорії – 11;
  4. Учителів спеціалістів II кваліфікаційної категорії –7;
  5. Спеціалістів – 6

 

За підсумками атестації  присвоєно (підтверджено раніше присвоєні) кваліфікаційні категорії:

«спеціаліст вищої категорії»   – 3 (37,5%);

«спеціаліст першої категорії» – 2 (25%);

«спеціаліст другої категорії» – 3 (37,5%);

 

 

Науково-методична робота в школі велася відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», згідно Рекомендацій щодо організації і проведення методичної роботи з педагогічними кадрами в системі післядипломної педагогічної освіти, схвалених листом Міністерства освіти і науки України від 23.07.2002р. №1/9-21.8, наказу по школі від 25.09.2018 року №217-од «Про організацію науково-методичної роботи з педкадрами в 2018-2019 навчальному році».

У 2018-2019 навчальному році педагогічний колектив школи продовжив роботу  над науково-методичною проблемою «Сприяння творчому та інтелектуальному розвитку учнів, створення якісного освітнього простору в школі шляхом використання можливостей ІКТ в освітньому процесі».

Методична робота в школі спрямована на всебічне підвищення професійної майстерності кожного вчителя шко­ли, на збагачення й розвиток творчого потенціа­лу педагогічного колективу в цілому, на досягнен­ня оптимальних результатів навчання, виховання й розвитку конкретних учнів, класів.  Основні зусилля були направлені на підвищення рівня методичної підготовки вчителів, перенесення акценту з інформаційних на інтерактивні та хмарні  аспекти навчання, всебічний розвиток творчих здібностей педагогів, формування в них навичок науково-дослідницької роботи, зацікавленості сучасними, більш ефективними педагогічними технологіями.

Серед основних завдань, які постали перед системою методичної роботи щодо впровадження профільного навчання, можна виділити:

  • забезпечення умов впровадження профільного навчання;
  • запровадження моніторингових досліджень результативності навчальних досягнень з різних предметів у профільних класах;
  • організація науково-дослідної роботи школярів;
  • вироблення єдиних педагогічних позицій, спільних цінностей, традицій;
  • впровадження і використання в освітньому процесі інноваційних технологій;
  • постійне підвищення педагогічної майстерності, професіоналізму.

       Ці завдання творчо вирішувалися педагогічним колективом через різні форми методичної роботи: шкільні методичні об’єднання вчителів, психолого – педагогічний семінар – практикум; творчі групи, динамічні групи, школу молодого вчителя, інструктивно-методичні наради. Педагогічна рада була творчою лабораторією, яка сприяла розвитку творчого педагогічного потенціалу колективу, націлювала педколектив на піднесення якості й ефективності освітнього процесу. Широко застосовувалися інноваційні форми проведення педрад: мультимедійна презентація досвіду роботи, консиліум, круглий стіл, психолого-педагогічний турнір, методичний міст.

       У структурі методичної роботи однією із організаційних форм групової роботи є методичні об’єднання вчителів. Протягом року працювало   методичне об’єднання  вчителів початкових класів  і методичне об’єднання класних керівників.

     У 2018-2019 навчальному році колектив вчителів початкової школи  продовжував вирішувати завдання, що були поставлені державно-правовими документами, рішеннями місцевих органів влади та планом роботи на навчальний рік.

      Методоб`єднання вчителів  початкових класів в цьому навчальному році продовжувало працювати над проблемою «Розвиток розумових здібностей як необхідна складова формування інноваційної творчої особистості». Розумове виховання у широкому розумінні передбачає виховання допитливої інтелектуально розвиненої особистості здатної до самостійного творчого пізнання світу. Значна увага приділялася використанню та впровадженню в роботу нових методів навчання призначених для роботи   з учнями в Новій українській школі.

Добре себе зарекомендували спільні позакласні заходи взаємовідвідування уроків, проведення круглого столу «Ранкові зустрічі. Іх роль у згуртуванні колективу», семінарів-практикумів для вчителів,обмін думками.

Змістом методичної роботи було:

  • підвищення рівня дидактичної та методичної підготовки вчителів;
  • створення умов для самоосвіти та творчості вчителів;
  • вивчення та впровадження в практику передового педагогічного досвіду;
  • оволодіння новими навичками та прийомами навчання та виховання;
  • інтеграція в навчально-виховний процес дітей з особливими освітніми потребами;
  • використання технологій колективно-групового навчання;
  • впровадження здров`язбережувальних технологій в навчальний процес.

Але значною проблемою у роботі є низький рівень підготовки школярів до участі в олімпіадах. Це вимагає системної роботи в процесі навчально-пізнавальної діяльності з удосконаленням завдань на певних вікових рівнях.

У 2018 – 2019 навчальному році творчі групи вчителів  старшої школи  працювали над реалізацією науково – методичних проблем  «Застосування ІК технологій в освітньому процесі як засіб формування основних життєвих компетентностей учнів» та «Креативні форми роботи – запорука професійного зростання та педагогічної майстерності».

Учителі продовжували працювати над вирішенням завдань, що були поставлені Міністерством освіти, державними та регіональними  документами, місцевими органами влади, відділом освіти та планами роботи творчих груп.

Було проведено по 4 засідання творчих груп учителів, на яких розглядалися питання згідно річного плану роботи творчих груп. Заключне засідання відбулося у формі          методичного моста «Удосконалення уроку як засіб розвитку творчої особистості вчителя та учнів», під час якого обговорювалася та аналізувалася проведена за рік робота, особливо практична частина (показові уроки, майстер-класи).

Динамічна група вчителів основної та старшої школи протягом навчального року приділяли значну увагу підвищенню результативності уроків через підвищення професійної компетентності вчителів, формуванню системності знань учнів, виробленню в них практичних і пізнавальних умінь; працювали над науково – методичною проблемою «Роль і завдання  педагога в підвищенні ІК – компетентності учнів школи», «Упровадження сучаснх підходів навчання до творчого розвитку учнів із використанням ІКТ». Уся робота динамічної групи нашої школи проводилася згідно плану, який складався у вересні на весь навчальний рік.

Протягом навчального року відбулося по 4 засідання динамічної групи. На заключному засіданні відбулася методична кав’ярня  «Доцільні засоби творчого розвитку учнів».

Для реалізації проблеми шкільного методичного об’єднання класних керівників  «Виховання всебічно розвиненої конкурентоспроможної, високоморальної особистості з високим творчим потенціалом та глибоким почуттям патріотизму» передбачалось вирішення наступних завдань:

  • дотримання принципів виховання, передбачених Національною програмою;
  • організація виховного процесу в класному колективі та з батьками;
  • створення програми виховання для кожного класного колективу з урахуванням власних педагогічних можливостей класних керівників, батьків тощо;
  • реалізація у процесі роботи особистісно орієнтованого, діяльнісного, системного, творчого та компетентнісного підходів до організації виховного процесу в шкільному та класному колективах.

      Із метою вирішення цих завдань із класними керівниками 1-11 класів проведено ряд методичних заходів: відбулись засідання методоб’єднання класних керівників, на яких розглянуто питання превентивного виховання як головного чинника у формуванні безпечної поведінки школярів, рівня вихованості учнів 1-11 класів. На початку року проведені моніторингові дослідження. Відстеживши діагностичні карти класних керівників, зроблено висновок, з яких питань вчителі потребують методичної допомоги, з яких можуть поділитися досвідом. Пріоритет віддано індивідуальній та груповій формам роботи творчого характеру: динамічним групам, консультаціям тощо. Протягом навчального року було проведено чотири  засідання методичного об’єднання  за темами:

  1. Організація виховної роботи з учнями 1-11 класів відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 988-р.
  2. Виховання в учнів почуття патріотизму та поваги до державних символів України (на виконання вимог Концепції національно-патріотичного виховання молоді).
  3. Організація системи профілактики правопорушень серед дітей та підлітків. Превентивне виховання у впровадження системи профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання формування в школярів негативних звичок та проявів асоціальної поведінки згідно  постанови № 453 Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року  про Державну соціальну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 року.

Важливе значення має тісна співпраця класних керівників з практичним психологом, яка сприяє здійсненню особистісно-орієнтованого підходу до науково-методичної підготовки класних керівників. Із цією метою вивчали  запити і потреби кожного педагога, його особистісні та професійні якості, визначали, наскільки комфортно він відчуває себе в школі.

Крім цього, на засіданні МО вивчали методику колективно-творчої справи, аналізували використання інтерактивних методик у проведенні виховних годин. Аналіз результативності всіх форм методичної роботи, перехід до особистісно зорієнтованої моделі виховання інноваційної особистості свідчать про активізацію пошуків шляхів та дієвість заходів, спрямованих на удосконалення виховної системи, розвиток особистості як  вихованця так і класного керівника, вдосконалення майстерності педагогів як вихователів.

Перевірка засвідчила, що класні керівники в цілому володіють методикою планування, грамотно складають психолого-педагогічні характеристики класів, чітко визначають цілі і завдання виховання. Планування роботи здійснюють за двома розділами, що передбачають аналіз виховної роботи, характеристику класного колективу, основні виховні заходи, роботу з безпеки життєдіяльності та охорони праці, роботу з батьківською громадськістю, а також індивідуальну роботу з учнями. Всі класні керівники дотримують структури планування виховної роботи з дітьми.

Методичною роботою в школі було охоплено всіх педагогів. Усі вчителі школи провели показові уроки й позакласні заходи, де продемонстрували практичні результати втілення в практику теоретичних наробок з науково-методичної проблеми, над якою працюють.

У роботі психолого-педагогічного семінару були задіяні як досвідчені педагоги, та к і вчителі початківці.

Слід відмітити високий рівень підготовки і глибокий аналіз тем, які були винесені на педагогічні читання, вчителями  Федорченко В.В.,         Яроцькою О.А.

Підсумковий захід з  методичної  роботи був проведений у формі  методичного мосту, на якому обговорили підсумки роботи колективу школи над науково-методичною проблемою.

Із метою підвищення свого фахового рівня, педагогічної творчості учителі школи протягом навчального року були активними учасниками  науково-методичних заходів різних рівнів.

Кашуба Т.І., учитель біології, спеціаліст вищої категорії,  старший вчитель, Білоножко М.В., учитель музики, спеціаліст вищої категорії,  старший вчитель, отримали сертифікати учасників семінару-практикуму з питань розробки внутрішньої системи самооцінювання роботи школи за темою  «Самооцінювання школи: генеруємо ідеї, обираємо спектр інструментів, плануємо майбутнє».

Кашуба Т.І., учитель біології, спеціаліст вищої категорії,  старший вчитель Маслова Н.В., учитель фізики, спеціаліст першої категорії, Омельченко І.В., учитель початкових класів, спеціаліст першої категорії, Коваль Ірина Миколаївна, учитель початкових класів, спеціаліст вищої категорії, взяли участь у регіональній (не) конференції для шкільних педагогів афілійованій міні-EdCampKonotop за темою «Школа – місце щасливих людей».

Матюх Ю.П., учитель математики, спеціаліст другої категорії, Яроцька О.А., практичний психолог, Базарна О.П., учитель початкових класів, спеціаліст першої категорії пройшли навчання за програмою тренінгу «Компетентності сучасного вчителя. Технології креативності – стимул до творчості».

Козик С.М., учитель історії, спеціаліст була учасником обласного науково-практичного семінару для вчителів суспільних дисциплін «Використання хмарних сервісів (технології Веб.2.0) на уроках суспільних дисциплін як засіб інтенсифікації освітнього процесу» (м. Ромни).

Маслова Н.В., учитель фізики, спеціаліст першої категорії, отримала сертифікат академії талановитих керівників за  участь у фестивалі педагогічних ідей та взяла участь у Практичному освітньому семінарі Освітнього центру «Insight» «Дослідницькі навички у вивченні природознавства».

Новікова О.М., учитель початкових класів, спеціаліст вищої категорії брала участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції   «Технологія навчання учнів початкової школи Smart Kids», м. Київ), була учасником майстер-класів: «Реалізація ідей НУШ в практиці початкового навчання: актуальні питання», «Інтерактивні технології в освіті», «Ненасильницька комунікація в контексті Leader in Me», «Впровадження Stem-технологій в освіту» та прослухала ряд вебінарів.

Скотар Л.М., учитель географії, спеціаліст вищої категорії, , старший вчитель, Зимовець В.І., учитель інформатики, спеціаліст, були учасниками регіонального семінару заступників директорів з навчально-виховної роботи закладів загальної середньої освіти Сумської області  «Тайм-менеджмент сучасного освітнього процесу в контенті хмарних сервісів Google» (лютий 2019, м. Шостка) та Скотар Л.М. взяла участь у семінарі-нараді для директорів закладів загальної середньої освіти «Інтеграція Сумського НАУ та шкіл Сумської області в умовах реформування освітньої галузі» (грудень 2018, м. Суми).

Білоножко М.В., учитель музичного мистецтва взяла участь у регіональному семінарі-практикумі для заступників директорів із виховної роботи, педагогів-організаторів «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді як невід’ємний чинник розвитку національної свідомості, громадянської активності підростаючого покоління у контексті нової української школи » (жовтень 2018, с. Миронівка Шосткинського району).

Ковальова Н.М., учитель початкових класів, спеціаліст вищої категорії стала учасником навчально-практичного майстер-класу «Інтерактивні технології в освіті», Всеукраїнських інтернет -марафонів «Нова українська школа. Перші підсумки і прогнози», «Фішки інтегрованого навчання НУШ», «Кейси з інтегрованого навчання на уроках курсу «Я досліджую світ»» та прослухала ряд вебінарів.

Концева І.С., учитель англійської мови, спеціаліст першої категорії,  отримала серію сертифікатів за активну участь у вебінарах: «Гра на уроках англійської мови», «Що нового може для себе взяти вчитель», «Розвиток мовлення на уроках англійської мови», «Розвиток навичок говоріння».

Концева І.С.,  Сиволожська І.Ю., учителі англійської мови, спеціалісти першої категорії, учителі початкових класів отримали сертифікати у базі проекту «EdEra» за успішне завершення предметних курсів.

Зимовець В.І., учитель інформатики, спеціаліст, взяла участь  міжнародній  науково-практичній конференції: ГО «Європейська наукова платформа»,     м. Полтава, 20 травня 2019р.

Лемешко О.А., учитель української мови і літератури, була спікером обласного воркшопу «Використання хмарних технологій на уроках української мови і літератури», активним учасником обласного майстер-класу «Мотивація: надихаємо,захоплюємо, створюємо»

Усі педагоги школи отримали сертифікати у базі проекту «EdEra» за успішне завершення  курсів «Запобігання торгівлі людьми» та більшість учителів утримали сертифікати з предметних курсів.

Тищенко О.М. взяла участь у вебінарі «Практичні прийоми розвитку навичок критичного мислення в учнів початкової школи».

Лушня С.П., учитель української мови і літератури взяла участь у вебінарі «Зона числа П «Скільки в тобі мишей?», і як малювати піском за допомогою експоната «Фігури Хладні». Створюємо свято науки!»

Тищенко О.М., учитель початкових класів, Матюх Ю.П., учитель математики, Лушня С.П., учитель української мови і літератури, Концева І.С., учитель англійської мови, Бакун О.А., учитель англійської мови, української мови  опублікували свої методичні розробки  уроків на сайті https://naurok.com.ua/publ. Коваль І.М., учитель початкових класів, Федорченко В.В., учитель трудового навчання опублікували свої матеріали в каталозі «Відкритий урок: розробки, технології, досвід». Зимовець В.І., учитель інформатики, розмістила свою публікацію у збірнику наукових праць «ΛΌГOΣ»  «Наукові відкриття та фундаментальні наукові дослідження»: світовий досвід Т.5. с. 72-74 «Функціональне діагностування електроприводу шахтної підйомної машини в режимі кластер-аналізу». Лушня С.П., учитель української мови і літератури, Бакун О.А., учитель англійської мови, української мови розмістили свої методичні розробки уроків на Інтернет – сайті «ttp://vseosvita.ua/library/».

Багато педагогами зроблено за навчальний рік, і аналізуючи результативність участі учнів нашої школи в другому та третьому етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін ( 1 переможець і 4 призери другого етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін та один призер у третьому етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін, 5 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із біології, 3 призери І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із англійської мови, 13 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із української мови і літератури, 10 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із географії, 7 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із  хімії), наукову роботу учнів (два призери конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Конотопського відділення МАН України), а також предметних конкурсів (1 призер міського інтелектуального конкурсу з географії  «Найрозумніший», 1 призер міського інтелектуального конкурсу «Конотоп у назвах вулиць» у рамках міської історико-краєзнавчої експедиції «Ми діти твої, Конотопщино», 1 призер Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка), слід відмітити достатньо плідну роботу вчителів із обдарованими учнями.

У наступному навчальному році педагогічний колектив школи має на меті продовжити  працювати над науково – методичною проблемою «Сприяння творчому та інтелектуальному розвитку здобувачів освіти, створення якісного освітнього простору в школі шляхом використання можливостей ІКТ  в освітньому процесі». Для досягнення цієї мети необхідно вирішити такі завдання:

  1. забезпечити засвоєння й використання вчителями найбільш раціональних методів і прийомів надання освітніх послуг;
  1. підвищувати рівень загальнодидактичної і методичної підготовки педагогів для організації та здійснення освітнього процесу; проводити обмін досвідом успішної педагогічної діяльності;
  2. виявляти, пропагувати та здійснювати нові підходи до організації навчання й виховання;
  3. підтримувати умови для ефективного застосування  педагогами ІКТ, підвищити рівень їхньої готовності до педагогічних інновацій;
  4. формувати  освічену, творчу, національно-свідому, життєво-соціально-компетентну особистість через застосування інноваційних форм і методів освітньої діяльності;
  5. створювати умови для самоосвіти вчителів і здійснювати керівництво творчою діяльністю педагогів.

                                                 Упровадження мовного законодавства

У 2018-2019 навчальному році в закладі освіти реалізовувалися практичні заходи щодо впровадження мовного законодавства, закріплення статусу української мови як державної.  Відповідно до вимог статті 10 Конституції України у школі систематично проводилася робота щодо забезпечення державної політики всіх рівнів та дотримання чинного законодавства.  Навчально-виховний процес здійснювався державною мовою.

Основними найважливішими напрямки діяльності педагогічного колективу закладу освіти були:

  • створення національної системи виховання та освіти, орієнтованої на духовно вільну, творчу, гармонійно розвинену особистість національно свідомих громадян;
  • забезпечення умов для постійного перебування школярів під впливом духовної культури українського народу з метою розкриття та розвитку їх природних здібностей;
  • залучення дітей раннього віку до культури та історії свого народу;
  • створення умов для перебування учнів під безпосереднім формуючим впливом україномовного середовища;
  • здійснення естетичного та емоційного розвитку дітей засобами народного мистецтва та різноманітних видів усної народної творчості.
  • заклад освіти проводить набір дітей в 1-й клас лише з українською мовою навчання;
  • школа працює за робочим навчальним планом з українською мовою навчання ;
  • державною мовою викладаються всі навчальні дисципліни інваріантної та варіативної складової робочого навчального плану закладу освіти
  • учнів, що не вивчають українську мову, в школі немає;
  • усі члени педагогічного колективу школи володіють державною мовою на належному рівні та постійно працюють над підвищенням культури українського мовлення, через систему самоосвітньої роботи;
  • діловодство та ведення шкільної документації, взаємовідносини з державними, громадськими організаціями ведеться виключно державною мовою;
  • державною мовою проводяться засідання педагогічної ради, ради закладу, виробничі наради, збори колективу, семінари, педагогічні читання;
  • результати ведення вчителями та учнями науково-дослідницької роботи (Малої академії наук, наповнення персональних майтів тощо) оформляються українською мовою;
  • тексти оголошень і повідомлень, плакатів, афіш, реклами виконуються українською мовою;
  • інтер’єр та оформлення шкільного приміщення, навчальних кабінетів здійснюється державною мовою;
  • у всіх класних кімнатах представлено національну символіку, український колорит;
  • в шкільній бібліотеці оформлені тематичні полички та папки: “Українська національна символіка”, “Мова – душа народу» ;
  • постійно діють виставки до Дня народження українських письменників та поетів;
  • з метою національної-патріотичного виховання, усвідомлення своєї етнічної спільноти, утвердження національної гідності, виховання любові до рідної землі, свого народу, проводяться різноманітні виховні заходи: конкурси ораторського мистецтва, українські ігри та козацькі забави тощо.

Таким чином, в школі проводилась спланована системна робота щодо впровадження мовного законодавства.

  Робота з обдарованими дітьми в Конотопській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 11 планувалася і здійснювалася відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту».

З метою виявлення обдарованих дітей психологом школи було проведено тестування діагностики пізнавальних процесів учнів 2,3,5 класів; визначення коефіцієнту інтелекту здобувачів освіти 6-7 класів, виявлення спеціальних розумових здібностей.

На початку нового навчального року всі вчителі-предметники підготували папки про роботу з обдарованими дітьми. Серед матеріалів, внесених до папок були: список обдарованих дітей, індивідуальний план роботи з ними, творчий паспорт здобувача освіти, картка психолого-педагогічних спостережень, рекомендації по роботі з обдарованими дітьми, творчі завдання для підготовки до олімпіад, конкурсів.

Формуванню творчої особистості сприяють інтерактивні форми роботи здобувачів освіти на уроках, у профільних класах курси за вибором, факультативи, участь здобувачів освіти у шкільних і міських олімпіадах, конкурсах.

З метою реалізації здібностей  здобувачів освіти протягом року були проведені конкурси читців, юних художників, спортсменів. Під час проведення предметних тижнів проводилися конкурси на кращого здобувача освіти з предмета, конкурси ерудитів «Розумники».

У 2018-2019 навчальному році у банку даних «Обдарованість» нашої школи нараховується 26 здобувачів освіти,  19 з них мають інтелектуальну обдарованість, 10 – спортивно-туристичну, 2  – художньо-естетичного, літературного напрямку;  2  – хореографічну.

Протягом 2018-2019 навчального року 15 здобувачів освіти школи були слухачами Сумського територіального відділення МАН України. Зокрема, Шишкевич Олександр, учень  8 класу, став призером  міського   конкурсу-захисту науково-дослідницьких  робіт «Найкращий юний науковець року – 2019»  секції культурологія та філологія, Хоменко Тетяна, учениця 9-Б класу посіла ІІ місце в міському   конкурсі-захисті науково-дослідницьких  робіт «Найкращий юний науковець року – 2019» в секції фізика.

У ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін брало участь 43 учні, одна учениця (Чудік Руслана, учениця 11 класу) стала переможцем ІІ етапу  олімпіади з трудового навчання, один учень став призером  олімпіади з трудового навчання (Мова Андрій, учень 10 класу), одна учениця стала призером олімпіади з географії (Чеглакова Олександра, учениця 10 класу), один призер олімпіади з української мови (Чеглакова Олександра, учениця 10 класу) та один призер олімпіади з фізики (Шишкевич Олександр, учень 8 класу). Також наші школярі брали участь в І Всеукраїнській інтернет-олімпіаді «На урок» і досягли добрих результатів:

  • 5 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із біології,
  • 3 призери І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із англійської мови),
  • 13 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із української мови і літератури,
  • 10 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із географії),
  • 7 призерів І Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На урок» із хімії).

У ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін брала участь учениця 11 класу Чудік Руслана, яка посіла  ІV місце з трудового навчання.

У 2018-2019 навчальному році учні школи посіли призові місця у міському етапі конкурсів:

– ІІІ місце в міському інтелектуальному конкурсі з географії «Найрозумніший» – Чеглакова Олександра, учениця 10 класу;

– ІІІ місце в Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка – Лемешко Дар’я, учениця 9-Б класу;

– ІІ місце в міському інтелектуальному конкурсі «Конотоп у назвах вулиць» у рамках міської історико-краєзнавчої експедиції «Ми діти твої, Конотопщино» – Чеглакова Олександра, учениця 10 класу;

– І місце в міському етапі конкурсу на кращий твір із теми «Червона лінія порятунку»;

– ІІІ місце на міському заході «Євробачення – 2018» Федченко Вікторія та Семеницька Ірина, учениці 11 класу;

– ІІІ місце в міському конкурсі «Джерела Конотопщини – ХХІ» Оселедець Денис, учень 9-Б класу

– ІІІ місце у міських змаганнях з футзалу в залік 27-х міських спортивних ігор школярів у 2018-2019 навчальному році серед команд ІІ групи  (дівчата).

Учні школи – учасники Всеукраїнського інтерактивного природничого конкурсу «Колосок» (252 учні),  математичного конкурсу «Кенгуру» (38 учнів), фізичного конкурсу «Левеня» (12 учнів), конкурсу з інформатики «Бобер» (4 учні), конкурсу з англійської мови «Гринвіч» (38 учнів), української мови «Соняшник» (21 учень), світової літератури «Sunflower»    (14 учнів), конкурсу з історії «Лелека» (16 учнів).

Наші школярі  беруть участь у спортивно туристичних змаганнях . А саме у міській туристичній спартакіаді, яка проходить у декілька етапів («Екскурсійне орієнтування» – для учнів 5-6 класів, «Джура» – для 7-8 класів, «Смуга перешкод» – для 9-11 класів та велотуризм – для учнів 9-11 класів). Але, на жаль, призових місць школярі не посіли.

Учні 9-х та 6-х класів брали участь у міському фестивалі  учнівських та родинних колекцій  «Природа навколо нас», за що були нагороджені грамотою начальника відділу освіти Конотопської міської ради.

З метою любові до рідного слова, формування у учнів правильного і красивого мовлення, декламування ліричних і прозових текстів, вихованці гуртків «Театральний» та «Художнє читання» протягом року брали участь у безлічі різноманітних конкурсів: І та ІІ етап конкурсу «50 слів»,  Міжнародному мовно-літературному  конкурсі учнівської та студентської молоді ім.. Т.Г.Шевченка (І та ІІ етапи),  шкільному святі до Міжнародного дня рідної мови «Мова – серце нації», у заходах до Дня писемності, Шевченківських днях, конкурсі «Тернистими шляхами Кобзаря», XVІІІ Всеукраїнському Конкурсі учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої», І та ІІ етапі конкурсу з української мови ім. П.Яцика,  обласному конкурсі «Проба пера»,  Всеукраїнському конкурсі учнівської і студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж, Міжнародному літературному конкурсі «Молода КороНація», вернісажі дитячих творчих робіт за темою «Позашкільний заклад моєї мрії», мистецькій акції «Дякую захисникам», конкурсі «Людина і ліс», конкурсі «Розум-фест – 2019», конкурсі Канадської діаспори,  написання твору «Україна – країна моєї мрії» тощо.

Естетичне виховання дає можливість учням творити, вміти вести самостійний пошук для висловлення свого власного бачення світу. Вокальний  колектив «Дивограй» (керівник Білоножко М.В.) успішно виступає на всіх шкільних заходах. В школі діє постійна художня галерея, де виставлено роботи художників школи та продовжується естетичне оформлення коридорів творчими роботами учнів.

З метою активізації пізнавальних інтересів та виховання естетичних смаків було організовано відвідування театральних вистав, музеїв, виставок, відвідування лекцій-концертів у ДШМ, проводились різноманітні екскурсії.

Здобувачі освіти  нашої школи активні учасники міських заходів: участь у Всеукраїнській акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», міських  акціях «Зелена хвиля» та «Смітникам на природі – годі»;    відзначенні Дня міста та інших міських заходів. Проведення і участь у колективно-творчих справах дають можливість реалізувати дітям свої творчі здібності, проявити таланти.

Школярі – активні учасники культурного та громадського життя міста, зокрема екологічних, патріотичних  та благодійних акціях тощо.

Популярним серед учнів школи є участь у шкільних спортивних змаганнях, присвячених Дню здоров’я, Дню захисника Вітчизни; міських легкоатлетичних кросах, шкільному турнірі з футболу на приз директора школи.

Портрети обдарованих дітей вивішено на дошку «Зірки школи».

На шкільному святі «Сузір’я дитячих талантів» переможцям олімпіад, конкурсів вручені відзнаки та подарунки. На лінійці, присвяченій святу Останнього дзвоника учням, які досягли високих успіхів у навчанні вручені Похвальні листи «За високі досягнення у навчанні».

У наступному навчальному році слід приділити більше уваги індивідуалізації навчання обдарованих дітей, залученню їх до співпраці в Малій академії наук; учителям-предметникам провести ґрунтовну підготовку їх до олімпіад. Психологу школи необхідно організувати роботу щодо вироблення навичок впевненої поведінки обдарованих дітей.

Проведення діагностичних контрольних робіт на початок та кінець навчального року, предметно-тематичний контроль є основними методами вивчення рівня навчальних досягнень здобувачів освіти усіх класів з усіх предметів, що здійснювалося в системі моніторингу якості освіти. Застосування єдиних підходів дозволило уніфікувати контроль освітнього процесу, що сприяло створенню єдиного інформаційного простору про результати і процес освітнього спрямування, а також проводити корекційну індивідуальну роботу з учнями, класами і педагогами. Контроль за якістю організації і результатами навчання проводився протягом року постійно, різними формами і методами.

Станом на 31 травня 2019 року за підсумками навчального року всі здобувачі освіти 1-3, 5-8, 10 класів атестовані та переведені до наступного класу, а учні 4 класу атестовані та переведені до основної школи.

Рівень навчальних досягнень учнів на кінець 2018-2019 навчального року

Мережа Низький рівень (1,2,3) Середній рівень (4,5,6) Достатній рівень (7,8,9) Високий рівень (10,11,12)
Класів Учнів Усього 2–4 5-9 10-11 Усього 2–4 5-9 10-11 Усього 2-4 5-9 10-11 Усього 2- 4 5-9 10-11
17 443 5 1 3 1 221 77 118 26 140 57 72 11 22 10 10 2

 Таким чином, рівень навчальних досягнень учнів за 2018-2019 навчальний рік переважно достатній і середній.

Середній бал навчальних досягнень учнів становить 7,7 балів.

Рівень навчальних досягнень учнів (середній бал) слідуючий:

2-і класи – 7,5               5-і класи – 8,9        8-й клас – 7,2     11-й клас – 7,1

3-і класи –   7,5             6-і класи – 8,3        9-і класи – 7,5

4-й клас –  7,5              7-й клас – 7,5        10-й клас – 7,9

Однією з найголовніших причин невисокого рівня знань учнів є невміння школярів учитися, недорозвиненість стійких навичок навчальної праці, невимогливість до себе, невірно організована навчальна праця вдома та в класі. Недостатня системна індивідуально-диференційована робота вчителів-предметників із здобувачами освіти середнього рівня навчальних досягнень.

Однією із форм організації освітнього процесу  є проведення підсумкових контрольних робіт, зрізів знань, моніторингу з базових дисциплін, результати яких відображають ступінь засвоєння учнями знань з того чи іншого предмета.

 

№ з/п Клас Предмет К-сть учнів Рівень навчальних досягнень Середній бал
низький середній достатній високий
1 11 Геометрія 13 3/23% 8/62% 1/7,5% 1/7,5% 4,5%
2 10 Хімія 22 1/4% 3/14% 14/64% 4/18% 7,4
3 10 Біологія 21 1/5% 6/28% 11/52% 3/15% 7,1
4 9-А Біологія 18 1/5% 9/49% 7/41% 1/5% 6,5
5 9-Б Біологія 22 5/23% 12/54% 5/23% 7,8
6 8 Українська мова 25 11/44% 12/48% 2/8% 6,9
7 8 Фізика 25 11/44% 11/44% 3/12% 7,0
8 7 Історія України 24 12/50% 10/42% 2/8% 6,5
9 7 Англійська мова 22 11/55% 9/41% 1/4% 6,2
10 6-А Математика 25 7/28% 12/48% 6/24% 7,5
11 6-Б Математика 27 22/81% 4/15% 1/4% 4,9
12 6-А Зарубіжна література 26 1/5% 4/20% 14/70% 1/5% 7,2
13   6-Б Зарубіжна література 26 2/8% 10/40% 12/48% 1/4% 6,4
14 5-А Українська мова 20 2/10% 4/20% 10/50% 4/20% 7,3
15 5-Б Українська мова 19 1/5% 7/37% 10/53% 1/5% 6,6
16 5-А Математика 19 1/5% 5/26% 10/53% 3/16% 6,4
17 5-Б Математика 19 9/47% 5/26,5% 5/26,5% 7,0
18 2-Б Математика 27 13/48% 12/45% 2/7% 6,5
19 2-А Математика 28 1/4 % 7/25% 15/53% 5/18% 7,3
20 3-А Українська мова 25 9/36% 11/44% 5/20% 7,2
21 3-Б Українська мова 28 1/3% 10/32% 11/36% 6/19% 6,7

Аналіз результатів адміністративних контрольних робіт свідчить про те, що здобувачі освіти, в основному, підтвердили свої тематичні оцінки, отримані протягом семестру з базових дисциплін. Але досить високим є відсоток учнів, які мають оцінки низького та середнього рівня, що свідчить про низький інтерес учнів до освітньої діяльності та недостатність педагогічної підтримки здобувачів освіти, які мають проблеми в інтелектуальному розвитку або прогалини в знаннях.

Викликають занепокоєння результати адміністративної контрольної роботи з  геометрії  в 11 класі, де 3 здобувачів освіти (23%) показали початковий рівень навчальних досягнень і 8 здобувачів освіти (62%) – середній рівень, середній бал у 11 класі за виконувану роботу становить 4,5 бали  (вчитель Тимащук Ю.О.).  Не набагато кращі результати адміністративної  контрольної роботи з математики мають здобувачі освіти 6-Б класу, де 22 особи (81%) мають середній рівень навчальних досягнень і середній бал за роботу становить 4,9 бали (вчитель Матюх Ю.П.)., та здобувачі освіти 7 класу, де 11 осіб (55%)  мають середній рівень навчальних досягнень із англійської мови і середній бал за роботу становить 6,2 бали (вчитель Сиволожська І.Ю.).

Не висока результативність роботи здобувачів освіти 7 класу з історії України (вчитель Козик С.М.),  де 12 осіб  (50%)   та біології в 9-А класі, де  9 осіб (49% )  (вчитель Петрушенко С.О.), мають середній рівень навчальних досягнень та 1 особа (5%) показали початковий рівень навчальних досягнень в 9-А класі з біології.

Слід зазначити, що всіма вчителями зроблений глибокий аналіз контрольних робіт, намічені шляхи корекції знань.

Аналізуючи недоліки у викладанні окремих предметів, адміністрація школи вважає основним недоліком недостатнє опанування та використання в роботі сучасних методів навчання, інтерактивних технологій.

Тож вищевказаним учителям слід більше уваги приділяти здобувачам освіти, які мають низький та середній рівень навчальних досягнень,  індивідуалізації та диференціації навчання. Усім іншим педагогам школи  необхідно зосередитись на сучасних методах закріплення навичок ефективної освітньої діяльності здобувачів освіти у групах і самостійно, вести цілеспрямовану роботу на підвищення якості навчання. Методичну самопідготовку спрямувати на пошуки більш ефективних методів і прийомів роботи зі здобувачами освіти, які мають низький освітній потенціал, негативну мотивацію. А також продовжити роботу в  такому стратегічному напрямку, як розвиток творчої особистості за програмою «Обдаровані діти», головна мета якої – якомога раніше виявити здібності, схильності дитини, вчасно підтримати обдарованість, розвивати талановитість.

 

Підсумки

державної підсумкової атестації випускників

9-х  класів у 2018-2019 навчальному році

Українська мова Математика Історія України
початковий середній достатній високий початковий середній достатній високий початковий середній достатній високий
1

2%

21

48%

18

41%

4

9%

4 9% 23

52,5%

15

34,5%

2

4%

14 32% 26

59%

4

9%

Підсумки

державної підсумкової атестації випускників

11-го  класу у 2018-2019 навчальному році

 

№ з/п Предмет Всього випускників Усього проходили атестацію

 

Рівень навчальних досягнень (у відсотках)
На початковому рівні На середньому рівні На достатньому рівні На високому рівні Середній бал
1 Українська мова 26 26 1/3,8% 8/30,8% 15/57,8% 2/7,6% 7,2
2 Математика 26 8 3/37,5% 2/25% 3/37,5 8,3
3 Історія України 26 19 11/58,2% 7/36,8% 1/5% 6,2
4 Англійська мова 26 5 1/20% 1/20% 2/40% 1/20% 7,0
5 Географія 26 10 4/40% 3/30% 3/30% 7,8
6 Фізика 26 1 1/100% 7,0
7 Біологія 26 9 4/40% 3/30% 3/30% 7,8

 

Підсумки

державної підсумкової атестації учнів

4-го класу  у 2017-2018 навчальному році

 

№ з/п Предмет Всього учнів Усього проходили атестацію

 

Рівень навчальних досягнень (у відсотках)
На початковому рівні На середньому рівні На достатньому рівні На високому рівні Середній бал
1 Українська мова 28 28 8/28,6% 10/ 35,7% 10/ 35,7% 8,3
2 Математика 28 28 10/ 35,7% 6/21,4% 12/42,9% 7,9

 

 

 

Результати державної підсумкової атестації свідчать про об’єктивність оцінювання вчителями навчальних досягнень школярів, їх вимогливість та серйозну підготовку до атестації. Це дало змогу деяким здобувачам освіти покращити свої результати. Із результатів державної підсумкової атестації видно, що програмовий матеріал в цілому учнями засвоєно добре. Великої розбіжності між результатами ДПА та річним оцінюванням не було.

В основному атестація в школі пройшла організовано, іспити   розпочалися вчасно, в сприятливій для випускників атмосфері. Вчителями-предметниками були проведені консультації згідно графіка, вчасно підготовлені матеріали до екзаменів. Заступником директора з навчально-виховної роботи Скотар Л.М. був оформлений стенд «Державна підсумкова атестація в школі», а класними керівниками 4, 9,11 класів – куточки в кабінетах по підготовці до державної підсумкової атестації.

Більшість учнів відповідально ставились до підготовки. Не було фактів неявки учнів та запізнень, що говорить про належним чином проведену організаційну роботу класними керівниками.

Виховна робота

У 2018 – 2019 навчальному  році  виховна робота в школі здійснювалася відповідно до нормативно-правових документів у галузі освіти, зокрема щодо організації виховної роботи. Водночас було враховано план роботи й рекомендації відділу освіти Конотопської міської ради.

Для досягнення успіху у виховній роботі на початку навчального року

чітко визначили науково-методичну проблему та мету виховної роботи.

Відтак з’ясували принципи,  зміст виховання. Кожен класний керівник склав план виховної роботи в класі на І та ІІ семестри, керуючись Законом України «Про освіту» від 28.09.2017,  наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Про основні орієнтири виховання учнів у загальноосвітніх навчальних закладах 1-11-х класів» від 31.10.2011 №1243  та  Концепцією національно-патріотичного виховання  дітей та молоді  від 16. 06. 2015 р. та стратегією національно – патріотичного виховання дітей та молоді від 13.10.2015.

Крім цього виховний процес будувався із урахуванням вимог сьогодення, які висвітлені в інформаційно-правових документах, регламентуючих організацію виховної роботи в загальноосвітніх навчальних закладах України.

Помісячне та щотижневе планування роботи школи дозволяло ретельно готувати виховні заходи та здійснювати підбір форм діяльності в різних напрямках роботи.

Реалізація всіх напрямків виховної діяльності школи здійснювались через заходи, передбачені річним планом роботи школи, які враховували особливості виховання особистості та відображалися у наступному:

–  загальношкільних заходах,

– роботі учнівського самоврядування;

– роботі з батьківською громадськістю.

Протягом 2018/2019 навчального  року педагогічний колектив працював над розв’язанням науково-методичної проблеми, яку поставив у 2015/2016 навчальному році «Використання інноваційних технологій у навчально-виховному процесі як умова створення якісного освітнього простору».

Мета виховної роботи школи – виховання високоосвіченої, соціально активної й національно свідомої особистості, якій притаманні глибока громадянська відповідальність, високі духовні цінності, патріотичні почуття, яка є носієм кращих досягнень національної та світової культури, здатна до самоосвіти і самовдосконалення.

Класним керівникам була надана методична допомога в плануванні виховної роботи в класі. На засіданні методичного об’єднання  класних керівників було розглянуто та опрацьовано пам’ятку щодо правильного оформлення плану виховної роботи і напрямків, за якими її здійснювати. На засіданні методичного об’єднання  класні керівники отримали річний план виховної роботи школи на 2018-2019 н.р.

Виховна робота у школі здійснювалася  відповідно до таких напрямів:

  • Національно – патріотичне виховання
  • Правове виховання
  • Громадянське виховання
  • Морально-етичне виховання
  • Художньо-естетичне виховання
  • Превентивне виховання
  • Трудове виховання
  • Родинно-сімейне виховання
  • Екологічне виховання

Національно – патріотичне виховання

 Формування громадянина – патріота України, підготовленого до життя, з високою національною свідомістю, виховання громадян, які здатні побудувати громадянське суспільство, в основу якого були б закладені та постійно втілювалися демократія, толерантність та повага до прав людини, набуває сьогодні особливого значення. Патріотизм у сучасному розумінні – це відчуття того, що в моєму класі, школі, районі, місті, країні все мене стосується, все залежить від мене.

У 2018-2019 навчальному році традиційно були проведені заходи до Дня українського козацтва, Дня захисника України,  Дня Гідності та Свободи, Свята української писемності – 9 листопада ,  уроки пам’яті до Дня партизанської слави та річниці визволення України, Дня Соборності України, Дня пам’яті героїв Крут,    Героїв Майдану,  зустрічі з ветеранами, дітьми війни та учасниками бойових дій.

Шляхами реалізації патріотичного виховання у позакласній роботі є насамперед тематичні тижні та декади: тиждень патріотичного виховання (грудень),  до річниці визволення України (показова виховна година у 9А класі, класний керівник Дяченко І.О.), заходи до Дня українського козацтва (1-11 класи) та Дня Гідності та Свободи (показовий виховний захід у 8 класі,  класний керівник Маслова Н.В.), заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій (показовий виховний захід у 5А класі, класний керівник Лушня С.П.), Дня Соборності України (показова виховна година у 8 класі, класний керівник Маслова Н.В.), Дня пам’яті Героїв Крут (показовий виховний захід у 6А класі, класний керівник Лук’яненко Ю.М.), Дня Героїв Небесної Сотні (показовий виховний захід у 5А класі, класний керівник Лушня С.П.),  декада «Афганістан – біль мого серця», низка заходів  до Дня пам’яті та примирення та 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світової війни (показовий виховний захід у 9Б класі, класний керівник Лемешко О.А., та відвідування виставки бойової техніки та екскурсії до музею авіації (4-6 класи).

Крім цього, в рамках відзначення визначних подій в історії українського народу розроблялися загальношкільні заходи: до дня захисника  України (1-11 класи), до роковин Голодомору в Україні (1-11 класи), до дня визволення міста від фашистських загарбників (1-11 класи), до річниці подій під Крутами.

У практиці позаурочної роботи школи вчителі  використовували традиційні та нетрадиційні форми діяльності: багато тематичних виховних годин, уроків мужності , уроків пам’яті  та позакласних заходів проводилися на патріотичну тематику:  заходи до Дня захисника України (14 жовтня) – це єдина виховна година «Шляхами подвигу і слави» (1-11 класи), загальношкільний патріотичний захід «Козацька Хака» (5-11 класи), зустрічі з  учасниками бойових дій в зоні проведення АТО (8, 9А.10 класи), місцевими прикордонниками (10, 11 класи),   спортивні змагання серед учнів початкової школи «Ми –  маленькі козачата, ми – нащадки козаків» та серед учнів середньої ланки «Козацькі забави». Старшокласники нашої школи брали  участь у міських заходах до Дня захисника України – у змаганнях зі стрільби «Де козак, там і слава» .                Патріотичне виховання школярів органічно поєднується з усією навчально-виховною роботою, важливим завданням якої є правдиве й глибоке розкриття героїчного минулого нашої держави, виховання учнівської молоді на бойових традиціях старшого покоління й підготовка її до захисту своєї Батьківщини. Команда школи «Сила» були активними учасниками Всеукраїнської дитячо – юнацької військово-патріотичної грі «Сокіл» («Джура»). Щодо протидії сепаратизму та антиукраїнській ідеології були проведені зустрічі з воїнами АТО, захисниками 58 ОМПБ.

Підвалини патріотизму і почуття національної приналежності й свідомості закладаються у родині. При цьому важлива взаємодія виховних впливів родини і школи. Зусилля педагогів були спрямовані на підтримку ініціативи батьківської громади, взаємодію у розробленні та виконанні рішень щодо патріотичного виховання дітей. Тому у своїй роботі педколектив намагається постійно підтримувати тісний зв’язок з батьками, залучає батьків до шкільного життя. Співпраця батьків, дітей і вчителів позитивно впливає на формування класного колективу, виховання в учнів людяності, поваги до старших, доброзичливого відношення до товаришів.

Найбільші можливості для виховання в учнів громадянських  та патріотичних  якостей мають уроки історії. Весь їх зміст, структура, форми і методи спрямовані на формування в них національної свідомості, патріотичних поривань, почуття належності до українського народу, громадянської позиції — саме такими критеріями керується у своїй роботі вчитель історії Козик С.М.

Важливим напрямком роботи з патріотичного виховання є залучення учнів до волонтерської благодійної діяльності по наданню допомоги ветеранам, людям похилого віку, воїнам АТО. Учні – активні учасники акцій  «Милосердя», «Добро починається з тебе», «Вітальна листівка», збиранню пластикових кришок.

В ході акцій  допомоги хворим дітям  школою було зібрано на лікування 12000 грн.

Педагоги  у своїй роботі вміло використовують різноманітні методи і форми національно-патріотичного виховання, враховуючи вікові й психологічні особливості дітей. Виховання юного громадянина здійснюється учителями як на уроці так і в позаурочний час.

Протягом багатьох років колектив школи плідно співпрацюють з міською радою ветеранів, а декілька останніх – з бійцями 58 ОМПБр .

Ряд заходів національно-патріотичного  виховання були висвітлені на сторінці школи у соц-мережі та на сайті школи, що має незаперечний вплив на формування  позитивного іміджу школи у місті. Проте більша частина проведених заходів залишилася без відповідного висвітлення, на що слід звернути увагу усім педагогам школи та активізувати роботу в даному напрямку в подальшій роботі.

Наше завдання – виховати дітей гідними своєї країни, які пам’ятають минуле і сьогодні впевнено крокують у майбутнє.

 Правове виховання

 Правове виховання — виховна діяльність школи, сім’ї, правоохоронних органів  спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів. У школі культивувалося усвідомлення особистості своїх прав, свобод, обов’язків, шанобливе ставлення до законів, державної символіки, Конституції України, державної мови. В учнів виховували визнання пріоритету прав людини, повагу до свободи, демократії тощо, прищеплювали повагу до громадян України, державних установ, органів влади. Так, у жовтні по всіх класах були проведені виховні години «Державні та національні символи України» та  виконання Державного Гімну України щопонеділка перед першим уроком.

З метою профілактики правопорушень та правового виховання учнів, що ґрунтується на знанні законів, прав та обов’язків та вміле застосування їх в повсякденному житті в школі традиційно проводиться  тиждень  правових знань ( жовтень, грудень, квітень).  Під час проведення тижня правових знань учні 10-11 класів відвідали Конотопський міський центр безоплатної вторинної правової допомоги, де ознайомилися з роботою Центру та обговорили різні ситуації зустрічі з поліцією. Класні керівники провели у класах Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини. Учні  9 класів зустрічалися з представниками правоохоронних органів та представниками Служби у справах дітей Конотопської міської ради та  обговорили випадки булінгу серед підлітків. Також з метою корекції негативних проявів виховання в сім’ях  та формування у підлітків негативного ставлення до правопорушень, протидії боулінгу в учнівських колективах  практичний психолог Яроцька О.А. провела батьківський всеобуч для батьків 6-8 класів «Протидія боулінгу в дитячому середовищі» і на цю зустріч була запрошена начальник відділу  Конотопського міського центру з надання безоплатної правової допомоги Козіна О.Г.

Зусилля педагогічного колективу були спрямовані на виховання в учнів толерантного ставлення до представників інших народів, їхніх цінностей, традицій, мови, вірувань. З 20 листопада по 5 грудні у школі пройшла низка заходів щодо проведення щорічної акції  «16 днів проти насильства», виховні заходи до 16 листопада, Дня толерантності (показовий виховний захід у 5Б класі, класний керівник Тимащук Ю.О.), просвітницько-профілактичні заходи з питань протидії торгівлі людьми (показовий виховний захід у 6Б класі, класний керівник Бакун О.А.).

Педагогічні працівники школи плекали культуру рідної мови на власному прикладі, формували повагу до народних традицій. Почуття любові до свого народу, нації України культивували разом з почуттям поваги до інших народів, їхніх прав та свобод. Протягом року були проведені Свято української  писемності, свято рідної мови, День святого Миколая, «Різдвяні дзвони», заходи, присвячені великому  Кобзареві України – Т.Г.Шевченку.

У позаурочній  роботі школи вчителі  використовують традиційні та нетрадиційні форми діяльності: багато виховних годин проводяться на теми «Державні та національні символи України», «Конституція України – основний закон нашої Держави» , «Мій рідний край – моя історія жива», «Мій Конотоп, місто славне і миле, з тобою пов’язую долю свою», «Конвенція прав дитини», «Толерантність врятує світ», інформаційні доповіді  «Бурхливими роками з’єднання» (до Дня Соборності України), уроки Мужності та пам’яті (зустрічі в ветеранами Другої Світової війни, воїнами – інтернаціоналістами, ліквідаторами аварії на ЧАЕС); виставки малюнків «Моє рідне місто», «Барви рідного краю», «Край мій – гордість моя», виховні заходи до 16 листопада –  Дня толерантності (показовий виховний захід у 5Б  класі), просвітницько-профілактичні заходи з питань протидії торгівлі людьми (показовий виховний захід у 6Б класі).

Пріоритетом громадянського виховання учнів старших класів було відповідальне  і дієве ставлення до України. Учні ідентифікували себе з українським народом, виявляли прагнення жити в Україні, розбудовувати її, сприяти національному демократичному відродженню.

Педагогічний колектив школи спрямував свої зусилля на плекання моральної активної особистості учня. В учнів виховували такі моральні риси, як відповідальність, чесність, працелюбність, справедливість, гідність, милосердя, толерантність тощо.

Учні проявляли свої найкращі риси – терпимість, доброзичливість, готовність допомогти іншим, обов’язковість, добросовісність, ввічливість, тактовність, уміння співпрацювати, просити пробачення, протистояти несправедливості, жорстокості тощо. Показником моральної вихованості учнів школи стали єдність моральної свідомості та поведінки, слова та діла, активна життєва позиція.

Учні початкової школи  на виховних годинах і заходах «Як допомогти ровесникам помиритися?», «Що значить бути комунікабельним?»,  «Що таке честь класу і школи?», «Людина починається з добра»  оволоділи елементарними уміннями та навичками підтримки та збереження міжособистісної злагоди, запобігання та мирного розв’язання конфліктів; здатність враховувати погляди інших.

В учнів основної школи плекали такі моральні  цінності, як дружба з однолітками, соціальні мотиви поведінки, критичне ставлення до інших людей. Виховний відкритий захід у 6А класі (класний керівник Лук’яненко Ю.М.) «Чесним треба бути всюди»  сприяв  розширенню сфери соціального спілкування учнів, засвоєння в них суспільних цінностей.

До учнів старшої школи пред’являли вимоги щодо виконання ними більшої кількості соціальних ролей, підвищеної відповідальності за власні дії та вчинки. Класні керівники на виховних годинах  «Духовні цінності людини», «Душі людської доброта» надавали важливого значення самостійним формам діяльності учнів через які формується суспільна активність, формували мотиви самовизначення, уміння дотримуватися поставленої мети.

Поважне ставлення до різних видів мистецтва, а також його представників учителі школи плекали у процесі художньо-естетичного виховання. Учні школи оволодівали системою елементарних мистецьких знань, адекватного сприйняття художніх творів. Вони виявляли здатність розуміти твори мистецтва, прагнули проявити творчість у мистецькій сфері. Так,  відвідали експозиції у міському музеї (5А клас), у виставкому центрі кінотеатру «Мир» (6Б клас),  концерт у Дитячій музичній школі (3-4 класи). У рамках  шкільних канікул відвідали музеї інших міст України під час екскурсійних подорожей (4-10 класи).

Естетичне виховання дає можливість учням творити, вміти вести самостійний пошук для висловлення свого власного бачення світу. У цьому році створено декілька шкільних гуртків естетичного направлення: «Театральний» (керівник Лемешко О.А.), «Народна творчість» (керівник Федорченко В.В.),  «Вокальний» (керівник Білоножко М.В.). У школі діє постійна художня галерея, де виставлено роботи художників школи та продовжується естетичне оформлення коридорів творчими роботами учнів.

З метою активізації пізнавальних інтересів та виховання естетичних смаків було організовано відвідування театральних вистав, музеїв, виставок,  проводились різноманітні екскурсії.

Протягом семестру  вчителі виховували в учнів власний погляд на світ, налаштованість на виконання творчих завдань, здатність радіти за інших. Так, на міському заході «Євробачення – 2018», учениці 11 класу Федченко Вікторія та Семеницька Ірина  гідно представили Беларусь та зайняли почесне ІІІ місце.

Важливого значення у вихованні учнів педагогічний колектив  школи надавав формуванню в них розуміння значущості праці як джерела саморозвитку і самовдосконалення.

В учнів плекали ставлення до праці як однієї з важливих життєвих потреб, виховували працьовитість, відповідальність, охайність, бережливість, уміння раціонально розподіляти робочий час, відчувати задоволення від виконаної роботи.

Трудове  виховання спонукає учнівське самоврядування до проведення трудових десантів по впорядкуванню пришкільної території, екологічних акцій «Земля наш спільний дім»,  «Посади дерево», «Сумська весна»,  «Перетворимо школу на квітучий сад». У рамках цих проектів учні провели трудові  рейди на території школи  та прилеглій до неї парковій зоні.

Учні початкової школи виявляли позитивне ставлення до праці, розуміли важливість праці для них і суспільства.  Під час виховних заходів «Праця – ключ до щастя»,  «Праця людину годує, а лінь – марнує» вчителі ознайомили дітей із сучасним світом професій, правил безпеки життя під час виконання трудових завдань.

Складовою частиною трудового виховання є професійна орієнтація учнів — обґрунтована система допомоги (соціально-економічної, психолого-педагогічної, медико-біологічної, виробничо-технічної) учням у виборі професії відповідно до здібностей, нахилів і ринку праці. Профорієнтаційна робота потребує творчого підходу, врахування індивідуальних особливостей, потреб учнів, які свій професійний вибір здійснюють самостійно, під впливом батьків, друзів, знайомих, завдяки цілеспрямованій роботі школи, спеціальних закладів, установ та організацій, зацікавлених у нових працівниках.

Родинно – сімейне виховання

Педагогам важливо встановити партнерські відносини з родиною кожного вихованця, створити атмосферу взаємопідтримки та спільності інтересів. Саме з цією метою були проведені заходи під час проведення Дня відкритих дверей, яке пройшло під гаслом «Батьки і діти – нерозривне коло, яке єднає сім’я та школа». В цей день, 22 березня 2019 року, всі класні керівники радо запросили батьків на низку сімейних свят та виховних заходів.

З року в рік учителі спостерігають недостатній рівень  психолого-педагогічної підготовки батьків, а деякі з них мають притуплене почуття громадянської відповідальності за достойне виховання своїх дітей, тому  класні керівники виступають, з одного боку, зв’язною ланкою між школою та сім’єю, а з другого — організатором підвищення педагогічної культури батьків.  Тому, в цей день класні керівники 1 -11 класів спланували та провели відкриті уроки , виховні заходи із залученням батьків та батьківські всеобучі, в яких взяли участь 212 батьків та 388 учнів школи.

Екологічне виховання

 Екологічне виховання спонукає  шкільний колектив до проведення трудових десантів по впорядкуванню пришкільної території, екологічних акцій «Земля наш спільний дім»,  «Чиста Україна – чиста Земля». У рамках цих проектів учні провели екологічні рейди на території школи  та прилеглій до неї парковій зоні. Зміст екологічного виховання учнів в нашій школі передбачає систематичне оволодіння знаннями про природу. Так, протягом навчального року  були здійснені туристичні екскурсії у м.Суми, м.Чернігів, до столиці нашої держави – Києва, на відпочинок у ліс.

Екологічне виховання повинне допомагати виробити екологічний стиль мислення, екологічну культуру підростаючого покоління.       Цьому сприяє організація діяльності факультативів, гурткової  роботи школи, а також  використання різних форм позакласної та позаурочної роботи для формування в учнів екологічного мислення. Педагогічний колектив школи постійно  працює над формуванням екологічної культури особистості, вихованням почуття відповідальності за природу як національне багатство; залучає вихованців до активної екологічної діяльності, виховує дбайливе ставлення до природних багатств України.

 Практична реалізація завдань і мети екологічного виховання  в  школі будується на засадах комплексного розкриття проблем охорони природи; взаємозв’язку теоретичних знань з практичною діяльністю учнів у цій сфері; включення екологічних аспектів у структуру предметних, спеціальних узагальнюючих тем та інтегрованих курсів, які розкривають взаємодію суспільства і природи; поєднання аудиторних занять з безпосереднім спілкуванням з природою (екскурсії, трудові екологічні практикуми); використання проблемних методів навчання (рольові ігри, екологічні клуби та ін.); поєднання класної, позакласної і позашкільної природоохоронної роботи.
Під час декади екології школярі включились до квітневого екологічного марафону – займалися обкопуванням дерев і кущів, висаджуванням нових дерев на території школи, благоустроєм пришкільної території.

22 квітня – Всесвітній День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. У Конотопській загальноосвітній школі I-III ступенів №11 були проведені різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності. Під час виховної години «Земля – наш дім» учні обговорили глобальні екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. А учні початкової школи підготували виставку малюнків на тему «Наша природа в небезпеці». Учні 10-11 класів  Конотопської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11 приєдналися до заходів, що проводяться до Дня Землі, влаштувавши акцію «Збережемо планету разом» з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. Учні 6б класу  долучилися до акції «Обіцянки Землі». Діти дали обіцянки робити певні речі, задля збереження довкілля. Учні 11 класу  з класним керівником Петрушенко С.О.  запустили новий челендж «Зроби зеленим своє місто – врятуй планету». І почали з озеленення території своєї школи, посадивши іменну липову алею «Від випускників 2019 року». Учням інших класів так сподобалась ця ідея, що вони теж долучились до висадки дерев.

Особливу увагу приділяємо заходам до Дня Чорнобильської трагедії – вважаємо її найбільшою екологічною трагедією ХХ століття. Ми проводимо такі тематичні години, як: «Чорнобиль стукає у серце», «Трагедія Чорнобиля – біль нашого народу» тощо, щоб інформувати учнів  про негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища та здоров’я  населення, виховувати в них особисту відповідальність за збереження чистоти довкілля, сприяти згуртованості у боротьбі з людською байдужістю. Маслова Н.В. з учнями 8-9 класів організувала пізнавальну та практичну екскурсію до Конотопського лісгоспу, де  діти не тільки ознайомилися з виробництвом, а й допомогли у висадці молодих дерев.

Отже, учні школи  беруть  активну участь в екологічній роботі  протягом всього навчального року, деякі аспекти в цьому напрямку заплановано на майбутнє. Найголовніше одне – бажання дітей створити чисте, безхмарне екологічне майбутнє для себе та своїх потомків, замислюватись над тим, яке воно може стати, якщо не докладати зусиль до збереження природи.

 Превентивне виховання

             Одним із аспектів виховної діяльності школи є профілактична робота щодо попередження скоєння злочинів і правопорушень неповнолітніми. З цією метою складений комплексний план координації зусиль виховної дії. В школі працює Рада  з питань профілактики правопорушень, на засіданнях якої розглядались питання відвідування учнями навчального закладу, організації педагогічної допомоги учням, залучення дітей до  роботи в гуртках і спортивних секціях, участі у загальношкільних заходах, надання психологічної допомоги,  попередження правопорушень і злочинності, запобігання дитячій бездоглядності, протидії насильству та жорстокого поводження в сім’ї. Протягом року  було проведено 10 засідань Ради з питань профілактики правопорушень. Тематика профілактики правопорушень була включена до переліку заходів тижня правознавства.

З метою запобігання шкідливих звичок та формування  розвитку здорового способу життя в школі базується на проведенні заходів по превентивному вихованню, які направлені на пропаганду та формування в учнів здорового способу життя , запобігання розповсюдження негативних явищ в молодіжному суспільстві. Проводяться тематичні виховні години та виховні заходи «Здорова дитина – здорова нація», «Шкідливий вплив куріння, наркотиків, алкоголю на здоров’я підлітків», що проведені класними керівниками та учнівським самоврядуванням «ЛАД» для учнів 5-11 класів. Серед профілактичних заходів по запобіганню курінню організовано акцію «Ми за здоровий спосіб життя» по темі: «Підлітки проти куріння» та «СНІД – чума XXІ століття » з випуском листівок та конкурсом плакатів «СНІД – чума XXI століття» (організатори – члени шкільного громадського  наркопоста). Матеріали акції висвітлено на сайті школи та в шкільній газеті.

З метою попередження жорстокості серед молоді, профілактики злочинів та правопорушень в учнівському середовищі у школі проведені заходи з теми «Стоп булінгу». Класні керівники провели виховні години та зустрічі з батьками «Не смійся з мене», «Булінг в шкільному середовищі», «Життя без насильства», «Як зберегти дружбу», «Повага — запорука дружніх стосунків», «Добро починається з тебе. Не будь жорстоким», «Протидія булінгу в дитячому середовищі», «Булінг у дитячому середовищі: причини і наслідки його подолання», «Булінг — ми всі можемо допомогти це зупинити», «Проблема булінгу очима підлітка», « Спілкування між однолітками». Практичний психолог школи Яроцька О. А. провела для учнів 6 — 8 класів бесіду «Булінг у шкільному середовищі» та систематично проводить гурток серед учнів 7-8 класів  «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації». Учні  8, 9 та 10 класів зустрічалися з представниками правоохоронних органів та представниками Служби у справах дітей Конотопської міської ради , де обговорили випадки булінгу серед підлітків.

Соціальний захист дітей пільгових категорій

Виконання законодавства України з питань соціального захисту дітей пільгових категорій. Концепція про права людини, яка набула чинності в Україні, дитиною вважає кожну людську істоту до досягнення нею 18-річного віку (т.1). В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, першочергова  увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини, особливо дітям пільгових категорій. Відповідно до соціального паспорту на кінець 2018-2019 навчального року  у школі навчалися:

  • Дітей – сиріт – 2;
  • Дітей, позбавлених батьківського піклування – 4;
  • Діти-інваліди – 6;
  • Діти з багатодітних сімей – 37;
  • Учні з малозабезпечених сімей – 9;
  • Діти, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС – 4;
  • Діти одиноких матерів – 10;
  • Діти з неблагополучних (деструктивних) сімей (в дужках зазначити кількість сімей) – 2;
  • Діти, чиї батьки виконують свій службовий обов’язок в зоні ООС (станом на 01.10.2018) – 27

У школі систематизовано роботу з соціального захисту неповнолітніх. Протягом року вчителями двічі було проведено обстеження житлово-побутових та матеріальних умов життя дітей  – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , складено акти обстеження. Діти з 1-4 класів з малозабезпечених родин були забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням. До свята святого Миколая та Нового року діти  – сироти,  діти, позбавлені батьківського  піклування та діти, чиї батьки виконують свій службовий обов’язок в зоні АТО відвідали різноманітні заходи та отримали солодкі подарунки. Влітку  2018 року дітям пільгових категорій було організоване оздоровлення в дитячому пришкільному таборі та позаміському таборі «Мрія» за бюджетні кошти  (Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування – 2, діти з багатодітних та малозабезпечених дітей -7, діти, чиї батьки виконують свій службовий обов’язок в зоні ООС – 2).

Методичне об’єднання класних керівників

Для реалізації проблеми шкільного методичного об’єднання класних керівників  «Виховання всебічно розвиненої конкурентоспроможної, високоморальної особистості з високим творчим потенціалом та глибоким почуттям патріотизму» передбачалось вирішення наступних завдань:

  • дотримання принципів виховання, передбачених Національною програмою;
  • організація виховного процесу в класному колективі та з батьками;
  • створення програми виховання для кожного класного колективу з урахуванням власних педагогічних можливостей класних керівників, батьків тощо;
  • реалізація у процесі роботи особистісно орієнтованого, діяльнісного, системного, творчого та компетентнісного підходів до організації виховного процесу в шкільному та класному колективах.

Із метою вирішення цих завдань із класними керівниками 1-11 класів проведено ряд методичних заходів: відбулись засідання методоб’єднання класних керівників, на яких розглянуто питання превентивного виховання як головного чинника у формуванні безпечної поведінки школярів, рівня вихованості учнів 1-11 класів. На початку року проведені моніторингові дослідження. Відстеживши діагностичні карти класних керівників, зроблено висновок, з яких питань вчителі потребують методичної допомоги, з яких можуть поділитися досвідом. Пріоритет віддано індивідуальній та груповій формам роботи творчого характеру: динамічним групам, консультаціям тощо. Протягом навчального року було проведено чотири  засідання методичного об’єднання  за темами:

  1. Організація виховної роботи з учнями 1-11 класів відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 988-р.

2.Виховання в учнів почуття патріотизму та поваги до державних символів України (на виконання вимог Концепції національно-патріотичного виховання молоді).

3.Організація системи профілактики правопорушень серед дітей та підлітків. Превентивне виховання у впровадження системи профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання формування в школярів негативних звичок  та проявів асоціальної поведінки згідно  постанови № 453 Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року  про Державну соціальну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 року

Важливе значення має тісна співпраця класних керівників з практичним психологом, яка сприяє здійсненню особистісно-орієнтованого підходу до науково-методичної підготовки класних керівників. Із цією метою вивчали  запити і потреби кожного педагога, його особистісні та професійні якості, визначали, наскільки комфортно він відчуває себе в школі.

Крім цього, на засіданні методичного об’єднання вивчали методику колективно-творчої справи, аналізували використання інтерактивних методик у проведенні виховних годин. Аналіз результативності всіх форм методичної роботи, перехід до особистісно зорієнтованої моделі виховання інноваційної особистості свідчать про активізацію пошуків шляхів та дієвість заходів, спрямованих на удосконалення виховної системи, розвиток особистості як  вихованця так і класного керівника, вдосконалення майстерності педагогів як вихователів.

Перевірка засвідчила, що класні керівники в цілому володіють методикою планування, грамотно складають психолого-педагогічні характеристики класів, чітко визначають цілі і завдання виховання. Планування роботи здійснюють за двома розділами, що передбачають аналіз виховної роботи, характеристику класного колективу, основні виховні заходи, роботу з безпеки життєдіяльності та охорони праці, роботу з батьківською громадськістю, а також індивідуальну роботу з учнями. Всі класні керівники дотримують структури планування виховної роботи з дітьми.

           Колективно – творчі справи та спортивно – масова робота

           Оскільки основа виховної системи школи будується на колективно-творчих справах, то в цьому навчальному році учні школи брали активну участь в міських та загальношкільних заходах –  святкуванні Дня міста, благодійній акції «Дзвінок Миру», спортивному квесті «Здорові діти – здорова нація», спортивно – туристичному поході «Козацький гарт», патріотичному святі для хлопців та юнаків 5-11 класів «Козацька Хака», благодійній акції «Від серця до серця» та інших. Проведення і участь у колективно-творчих справах дають можливість реалізувати дітям свої творчі здібності, проявити таланти.

Популярним серед учнів школи є участь у шкільних спортивних змаганнях, присвячених Дню здоров’я, Дню захисника України; міських легкоатлетичних кросах, змаганнях з волейболу, баскетболу. Так, у міських змаганнях з футзалу дівчата – футболістки посіли ІІІ місце, а юнаки-волейболісти в міських змаганнях з волейболу в залік XXVІ міських спортивних ігор школярів зайняли  ІV місце.

Виховна робота нашої школи передбачає кінцеву мету – забезпечити суспільство високоінтелектуальною, духовно багатою, толерантною елітою. Шляхи досягнення мети вбачаємо в запровадженні сучасних моделей виховання, у впровадженні і апробації інноваційних технологій виховання.

Оцінюючи роботу за  2018 – 2019 навчальний рік, можна констатувати, що вона проведена комплексно, якісно і всебічно охопила навчально-виховний процес. Ця робота буде продовжуватися і в наступному році. Всю роботу у майбутньому навчальному році проводити на  засадах виховання патріотів, відданих громадян України, гармонійного поєднання завдань виховання і самовиховання, формування духовного світу з впровадження національних і загальнолюдських цінностей у всі сфери життя школи, класу.

Завдання, які ставить педагогічний колектив у наступному, 2019 – 2020 навчальному році:

–        виховання учнів у дусі відданості Батьківщини та українському народу через відродження національних і загальнолюдських духовних та моральних цінностей;

–        формування в учнів активної громадянської позиції та високих морально-психологічних якостей, зокрема доброчинності, мужності, стійкості та рішучості;

–     виховання високих моральних якостей, культури і трудової моралі;

–     збереження повноцінного фізичного розвитку дітей і молоді;

–     запобігання та протидія  булінгу в учнівському середовищі, злочинності, попередження інформації, яка містить в собі елементи асоціальної поведінки, жорстокості, насильства, порнографії, пропаганди наркотичних речовин;

–  класним керівникам творчо підходити до планування своєї роботи, обговорювати теоретичні питання стосовно проблем сучасного виховання на засіданнях;

–  продовжувати здійснювати індивідуальний підхід до учнів, відповідально ставитися до вивчення умов життя учнів, урізноманітнювати види роботи з батьками, залучати батьків до позакласної роботи школи.

–  сприяння становленню й розвитку органів учнівського самоврядування, забезпечення єдиного принципового підходу до виховання й соціалізації учнів;

– координація зусиль класних керівників й батьківської громадськості на організацію спільної роботи з виховання учнів

Головним завданням школи є формування і розвиток високоінтелектуальної, свідомої особистості з громадянською позицією, готової до конкурентного обрання свого місця в житті.

 Збереження життя і здоров’я здобувачів освіти

На виконання Законів України «Про  освіту», «Про охорону дитинства», наказу Міністерства освіти і науки України від 31.08.2001  №616 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах» в редакції, затвердженій наказом Міністерства освіти і науки України від 07.10.2013 №1365 «Про  внесення змін до Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах», листів Міністерства  освіти і науки України від 16.06.2014 №1/9-319 «Про використання Методичних матеріалів щодо організації навчання і перевірки знань, проведення інструктажів з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності», від 25.07.2014 №1/9-372 «Про проведення заходів щодо протидії тероризму», листа відділу освіти Конотопської міської ради від 25.07.2018 №01-28/1410 «Щодо забезпечення  дорожнього руху»,  з метою   запобігання дитячому  травматизму під час проведення навчально-виховного процесу та в побуті в 2018/2019 навчальному році, активізації роботи щодо профілактики всіх видів дитячого травматизму, збереження життя та здоров’я  дітей

З метою створення безпечних умов навчання, праці, відпочинку, збереження життя і здоров’я учасників навчально-виховного процесу, адміністрацією школи протягом  2018-2019 навчального року проводилась цілеспрямована робота з питань охорони життя і здоров’я учнів та запобігання всіх видів дитячого травматизму, безпеки життєдіяльності. Адміністрацією школи- видано ряд наказів спрямованих на покращення роботи з попередження дитячого травматизму. З цією метою створено:

–        план заходів щодо проведення профілактичної роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму в школі в 2018-2019 навчальному році;

–        план роботи класних керівників  з питань запобігання всіх видів дитячого травматизму. Відображення тематики цих бесід у планах виховної роботи класних керівників, на сторінках журналів, у щоденниках учнів. Проведення позакласних занять: бесід, ігор, вікторин, конкурсів творів та малюнків, виставок тощо на профілактичні теми. Превентивна робота з профілактики шкідливих звичок, запобігання наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, профілактика ВІЛ-інфекцій (СНІДу);

–        організовано чергування вчителів по школі;

–        наявність правил з безпеки праці в спортивній залі, навчальних майстернях тощо;

–        організація роботи з безпеки життєдіяльності та запобігання усіх видів дитячого травматизму через учнівське самоврядування, шкільні гуртки тощо;

–        наявність листків здоров’я в класних журналах;

–        наявність програм з курсу «Основи здоров’я» для шкіл;

–        стан внутрішньошкільного контролю за станом викладання курсу «Основи здоров’я»;

–        організована робота з батьками щодо профілактики усіх видів дитячого травматизму ;

–        в наявності медичний кабінет, обладнання якого відповідає нормативним вимогам, кадрове забезпечення медичним персоналом (медична сестра). Здійснюється постійний контроль за впорядкованістю медичних карт учнів, їх відповідністю кількості учнів школи. Систематично, відповідно до плану, проводиться поглиблений медичний огляд та моніторинг стану здоров’я учнів з подальшим ознайомленням з результатами на засіданнях педагогічної ради та батьківських зборах.

У школі проводиться цілеспрямована робота по створенню здорових і безпечних умов навчання, праці. Безпосередня відповідальність за організацію зазначеної роботи покладається на директора, його заступників,  завідувачів майстерень тощо.

Постійно проводиться робота по поліпшенню охорони життя і здоров’я здобувачів освіти, покращення умов їх праці і навчання. З метою недопущення нещасних випадків  та усунення загрози життю учасників навчально-виховного процесу, питання щодо посилення роботи з електробезпеки тримаються на постійному контролі у директора школи. На початку навчального року поновлено інструкції з охорони праці, техніки безпеки, заведено відповідні журнали.  Забезпеченість вогнегасниками здійснено відповідно до норм. Зважаючи на вищевказане  слідує, що питання охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки керівником закладу тримаються на постійному контролі.

Адміністрація школи у подальшому планує спрямовувати свою роботу на покращення стану безпеки життєдіяльності, дитячого травматизму та охорони праці, розглядати дані питання на нарадах при директорові.

На постійному контролі перебувають такі питання як проведення інструктажів з учнями та працівниками з питань безпеки життєдіяльності, приведення у відповідність до вимог Державних нормативних актів документації з охорони праці. Значна увага приділяється формуванню здорового способу життя і навичок безпечної поведінки.

Зазначене вимагає суттєвого поліпшення організаційної роботи і вжиття дієвих заходів щодо запобігання нещасним випадкам з дітьми поза межами навчального закладу, забезпечення належного рівня освіти з безпеки життєдіяльності всіх учасників навчально-виховного процесу.

Медичне обслуговування учнів у навчальному закладі здійснювалося медичною сестрою Коваленко К.І. Учні школи  проходили медичні огляди на базі Конотопської міської лікарні.

РЕЗУЛЬТАТИ ПОГЛИБЛЕНОГО МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ

   У школі здійснювався контроль за дотриманням правил особистої гігієни дітьми і персоналом в шкільній їдальні, за якістю продуктів харчування, наявністю супроводжувальних документів на них, якістю приготування страв, організацією питного режиму водою гарантованої якості; проводилося штучну С-вітамінізацію третіх страв,  згідно з діючими нормативними вимогами, реєструвалося це в спеціальному журналі.

Адміністрація та працівники школи забезпечували безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я, формують гігієнічні вміння та навички здорового способу життя учнів.

У закладі освіти проводилася організаційна та практична робота щодо виконання вимог санітарного законодавства:

  • дотримувалася нормативна наповнюваність груп та класів;
  • проведено маркування та розподіл існуючих меблів згідно росту дітей; використовувалися кольорові вертикальні лінійки для визначення учням необхідного розміру меблів згідно вимог р.8 ДСанПіН 5.5.2.008-01, «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»; відстань від дошки до перших парт – 2,6 м, між рядами двомісних столів – 0,7 м, від зовнішньої і внутрішньої стіни до столів – 0,5м;
  • забезпечено освітленість приміщень відповідно до гігієнічних нормативів: природне – падає на робочі місця ліворуч, штучне – забезпечувалося за допомогою люмінесцентних ламп, які розміщені в 2 ряди паралельно до лінії вікон;
  • відстані від стін та між рядами парт та столів відповідають ДСанПіН 5.5.2.008-01;
  • обов’язковим було дотримання повітряно-теплового режиму;
  • старі дерев’яні вікна у класних кімнатах замінюються на металопластикові, що сприяє підтриманню відповідного температурного режиму ;
  • не допускалося перебування у класах хворих дітей;
  • забезпечуєвалося дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
  • вживалися заходи щодо забезпечення дітей гарячим харчуванням, забезпечується виконання норм харчування, щоденно проводилася штучна С-вітамінізація готових страв;
  • проводилося щоденне вологе прибирання приміщень із використанням миючих та дезінфекційних засобів;
  • приміщення та території використовувалися тільки за призначенням;
  • організовано роботу щодо профілактики різних видів захворювань, профілактичних оглядів на коросту та гельмінтози.

Медико-педагогічний контроль за станом фізичного виховання учнів

Актуальним також є питання медико-педагогічного контролю за станом фізичного виховання учнів, який здійснюється в школі відповідно до спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти України від 20.07.2009р. за № 518/674 «Про забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» відповідного наказу по школі від 31.08.2018р. № 180-од «Про організацію медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів школи у 2018-2019 н.р.».

Згідно положення про медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів, організацію контролю здійснював директор школи, контроль проводився медичною сестрою разом з учителями (класними керівниками) безпосередньо під час уроків фізичної культури, занять спортивних секцій, змагань тощо. Заступники директора з навчально-виховної роботи здійснювали методичне інспектування, педагог-організатор контролювала оздоровчо-виховну роботу. Під час контролю враховувалася орієнтована кратність спостережень за уроками фізичного виховання.

У школі одина спортивна зала. Організація фізичного виховання здійснюється відповідно до нормативно-правових документів МОН України та ГУОН, ДРУО, розкладу уроків та спортивних секцій.

Санітарно-гігієнічний стан спортзалу задовільний, частково відповідає діючим вимогам. Вентиляційна  система не зовсім ефективна, тому вологість повітря та температурний режим не завжди відповідає вимогам. Освітлення відповідає нормам. Вологе прибирання здійснюється за графіком. Правила техніки безпеки дотримуються ( на уроках фізичного виховання проводяться інструктажі з Техніки безпеки вчителями фізичного виховання).

Стан обладнання спортивної зали  задовільний. Потребує поновлення та доповнення. Захисні щити на опалювальних приладах, захисна сітка на  освітлювальних приладах є.

Допоміжні приміщення в спортзалі  (роздягальні,  приміщення для знаряддя) у задовільному стані. Щороку проводиться косметичний ремонт.

Розподіл учнів на групи для занять фізкультурою у відповідному до стану здоров’я дітей здійснюється згідно Інструкції про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізичного виховання та наказу по школі  від 31.08.2018р.       № 179-од «Про розподіл учнів за медичними групами для занять фізичною культурою».

У кожному класі оформлені Листи здоров’я, які знаходяться в журналі обліку навчальних занять. Всього по школі дітей, які віднесені до основної групи – 194 учні, до підготовчої – 185 учні, до спеціальної медичної групи – 46 учнів. Медичними працівниками визначається діагноз. Відповідно до характеру захворювання зарахування дітей до спеціальної медичної групи триває до кінця навчального року. Потім склад груп поновлюється

Учні, які за результатами медичного огляду тимчасово віднесені до спецмедгруп, обов’язково відвідують уроки фізкультури, беруть участь у підготовчій та заключній частинах уроку, а під час основної частини виконують вправи, вивчені на заняттях у спеціальній групі. Відповідно до Інструкції з ведення класних журналів учнів 5-11-х класів ЗНЗ  учні, які за станом здоров’я зараховані до спецмедгрупи з фізичної культури, при виставленні тематичних, семестрових та річних балів, робиться запис «зар». А учні, які звільнені за станом здоров’я від занять з фізичної культури, при виставленні тематичних, семестрових та річних балів робиться запис «зв.» У школі 2 учні, які звільнені від занять з фізичного виховання за станом здоров’я. Під час занять вони знаходяться на уроці.

У школі  заведені  журнали медико-педагогічних спостережень, в яких класні керівники та класоводи  фіксують результати спостережень за фізичним вихованням учнів ( 1 раз на місяць).

Відповідно до п.3.10 Положення медична сестра — під час складання протоколів спостереження за уроками фізкультури використовує хронометражні спостереження, обчислює  моторну та загальну щільність уроку, згідно з п.3.1. Положення – будує графічне зображення кривої фізичного навантаження 2-3 учнів під час одного уроку, діагностує стан серцево-судинної системи дітей ( проба Руфьє) згідно з додатком №3 до Інструкції про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізичної культури.

Разом з тим в організації медико-педагогічного контролю  за фізичним вихованням є ще невирішені проблеми:

  • Створення умов для окремих занять фізичної культури учнів, віднесених до спеціальної медичної групи;
  • Мають місце випадки травматизму учнів під час освітнього процесу;

– Потребує покращення спортивно-оздоровча база школи.

Головні завдання підготовки у сфері цивільного захисту школи у 2018-2019 навчальному році в основному виконані. У навчальному  закладі були затверджені плани основних заходів підготовки цивільного захисту на 2018-2019 роки, уточнені Плани дій структурних підрозділів у режимах повсякденної діяльності, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації, надзвичайного стану. Основні зусилля у розв‘язанні питань ЦЗ спрямовувалися на організацію навчання учнів (вихованців) та постійного складу навчальних закладів згідно з чинними програмами ЦЗ, навчання їх правилам поведінки та основним способам захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, прийомам надання першої допомоги тощо. Підготовка з цивільного захисту учнів школи проводилася під час вивчення курсів – Основи здоров‘я у 1-9-х класах; предмета – Захист Вітчизни (відповідно до розділів ―Основи цивільного захисту та – Основи медико-санітарної підготовки) у 10-11-х класах.

Перевірка і закріплення учнями та педагогічним колективом навчального закладу теоретичних знань з ЦЗ, практичних навичок під час дій у екстремальних умовах здійснювалася під час проведення у школі Дня цивільного захисту.

Згідно з Положенням про бібліотеку  загальноосвітнього навчального   закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 14.05.1999 року №139   діяльність шкільної бібліотеки  в 2018-2019 навчальному  році була спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання, вміння користуватися бібліотекою, а також на забезпечення різноманітного змісту навчального процесу, бібліотечного і інформаційно-бібліографічного обслуговування читачів.          Особлива увага приділялася широкій популяризації української літератури, краєзнавства, літератури з питань освіти, історії, культури українського народу і вихованню за допомогою цієї літератури поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу.

Популяризація літератури здійснюється завдяки книжковим виставкам:

“Край мій — гордість моя”, “Літературна Сумщина”, “Мій край – моя земля”,“Моя країна — Україна”, “Гордість моя -Конотоп”, “Життя — найвища цінність”, “Закон та я”, “Я маю право знати свої права”,”Тарас Шевченко — гордість і слава України”, “Тато, мама, я — читаюча сім’я”, “Книга — друг на все життя”,  до ювілеїв письменників та поетів. Для повного розкриття фонду бібліотеки бібліотекар складає  інформаційні бюлетені “Нові книги”, “Нові підручники”, рекомендаційні списки літератури:  “Знамениті українці”.

Бібліотекар спільно з учителями-предметниками, класними керівниками спрямовує свою роботу на формування бібліотечно-інформаційної грамотності школярів, тобто на бібліотечних уроках вчить користуватися книгою, фондами бібліотеки, її довідковим апаратом. З учнями 1-5 класів проведено бібліотечні уроки: “Знайомство з бібліотекою” (1 класи), “Про  книгу і бібліотеку” (2 класи), “Періодичні видання для учнів початкових класів”(3 кл.), “Структура книги” (4 клас),  “Довідкові видання” (5 класи).

У бібліотеці оформлено інформаційний стенд “Експрес-інфо”, на якому розміщені правила користування книгами і поради щодо їх ремонту, календар знаменних і пам’ятних дат, рекламні бібліотечні плакати, вікторини, малюнки учнів до улюблених книжок .

У 2018-2019 навчальному  році  бібліотека працювала над проблемою „Інноваційні форми і методи краєзнавчої роботи шкільної бібліотеки”. У бібліотеці оформлені постійнодіючі    книжкові виставки та фотоекспозиції “Золоті імена Конотопщини”,  ”Літературна Сумщина”, “Край мій — гордість моя”. Ведуться папки газетно-журнальних статей: “Цей знайомий незнайомець — місто Конотоп”, “Конотоп. Наше сьогодення”, “Золоті імена Конотопщини”, “Історія ЗОШ №11 на сторінках міської преси”, інш.”. Бібліотека випускає  фотовікторину “Перевір свої знання про рідний край”.

У бібліотеці є можливість відкритого доступу до книжкових фондів, що є однією з форм активізації читання, впливом на формування читацьких інтересів. Бібліотекар інформує читачів про нові надходження до бібліотеки. Створені умови для збереження книг: порядок на книжкових полицях, література розташована в системі УДК, алфавітному порядку, проводиться своєчасний ремонт книг (книжкова поліклініка). Щороку в школі  у жовтні під час проведення місячника шкільної бібліотеки  і у березні під час тижня дитячої книги проводиться акція «Подаруй книгу бібліотеці!». В 2018-2019 навчальному  році бібліотеці подаровано 62 примірника, завдяки Лукьяненко Ю.М. та Федорченко В.В. Була оформлена виставка подарованих книг “Ми вдячні тим, хто дарує книги”. У 2018-2019 навчальному році бібліотека отримала  підручників – 1641 примірник, 4 примірника літератури, подаровано бібліотеці 62 примірника.

Один раз на семестр проводяться рейди-перевірки стану збереження підручників. Цього разу багато проблем виявилось у 5 класах. У багатьох учнів не підписані нові підручники, є нові підручники без обкладинок, а підручних Карп’юк “Англійська мова” прибув з явним типографським браком. Майже у всіх п’ятикласників цей підручник або вже підклеєний, або рваний. Немає зауважень у початкових      класів.

Щороку проводяться місячник шкільної бібліотеки (жовтень), тиждень дитячого читання (березень), упродовж яких проводяться вікторини, презентації книг, конкурси ( читацька олімпіада “Найкращий читач 4-го класу”, свято “Книга — найкращий друг”(1-а, 1-б кл.),  поетичний марафон до всесвітнього дня поезії (10 клас, 9-б клас, 5-6 кл.), участь у конкурсі “Лідер читання” – учениця 7-го класу Федюрко Оксана зайняла на міському рівні 3 місце, для учнів початкових класів проведено Дні Інформації “Ювіляр місяця” (грудень — Едуард  Успенський, січень — Шарль Перро) . Учні ознайомились з творчостю письменників (книжкові виставки, презентації, вікторини, буктрейлери, перегляд мультфільмів.)

Психологічний супровід здобувачів освіти

Психолог Яроцька Оксана Анатоліївна здійснює психологічний супровід учнів 1-11 класів. Стаж роботи психологом 5,5 років, спеціаліст II категорії, у 2018 році підвищила кваліфікацію у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, захистила екзаменаційну письмову роботу згідно з навчальним планом у якому охопила проблему над якою працює «Психологічний супровід обдарованих учнів шляхом використання можливостей ІКТ у освітньому процесі».

Протягом навчального року практичний психолог здійснювала психологічний супровід здобувачів освіти школи I-III ступеня згідно розробленого річного плану роботи за напрямками:

  1. Психодіагностика

Діагностична діяльність була спрямована на вивчення психолого-педагогічного статусу дітей, динаміку психологічного розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів. З метою визначення рівня готовності до школи, було проведено діагностування першокласників. В результаті досліджень було виявлено, що в цілому рівень готовності дітей до школи – достатній.

Вивчено рівень соціально – психологічної адаптації учнів 1, 5 класів до шкільного навчання.

Основні завдання адаптаційного  періоду першокласників :

–        створення у дитини уявлення про школу як  місце, де вона буде прийнята і сприйнята такою, якою  вона  є  з  усіма своїми  почуттями, думками,  знаннями, проблемами, великими і малими подіями в особистому житті ;

–        вживання в позицію справжнього учня, входження в нову систему взаємин  з  дорослими та однолітками ;

–        ввести поняття оцінки, самооцінки і різні їх критерії ;

–        навчити учня задавати питання ;

–        підготувати батьків до  нової ролі – батьки учня .

Психодіагностика готовності, рівня адаптації першокласників здійснювалась за такими методиками:     Методика визначення готовності дитини до шкільного навчання:

  1. Тестова бесіда (А.Керн, Я.Йєрасик),
  2. Орієнтовний тест шкільної зрілості (невербальний субтест, А.Керн),
  3. Орієнтовний тест шкільної зрілості (вербальний субтест, Я.Йєрасик). Проективний малюнок «Що мені подобається в школі» (Н.Г. Лусканова )

Спостереження за поведінкою дітей на уроці, під час ранкових зустрічей, на перервах.

У опитуванні брали участь 49 учнів (22 – 1-А клас та 27 – 1 –Б клас), 84 % дітей впоралися з усіма завданнями і продемонстрували високий та середній рівень адаптованості до шкільних умов.

Діагностика адаптації учнів 5-х класів до навчання у школі II ступеня передбачала застосування інструментарію:

1.Тест  «Визначення рівня шкільної тривожності» (Філіпса)

  1. Методика «Визначення особистісної адаптованості школярів»

(А. В. Фурман)

  1. Анкета “Мій клас” (адаптована Ю.З. Гільбухом , О.В. Киричуком);
  2. Соціометрія Дж. Морено

За результатами проведених методик у 5-х класах, де брали участь 44 учні (5-А -21, 5-Б – 23) варто зауважити, що проблеми у адаптаційному періоді мали дев’ять учнів, що потребують індивідуального підходу та корекційно-відновлювально впливу. Загалом, процес адаптації учнів п’ятих класів продемонстрував позитивну динаміку.

Комплексна діагностика 4-го класу у кількості 28 учнів, щодо визначення готовності дітей до переходу у школу II ступеня здійснювалась за методиками:

  1. Соціометрія Дж. Морено
  2. Методика «Виявлення розвитку словесно – логічного мислення»

(Е.Ф.Замбацявичене )

  1. Визначення рівня самооцінки (Г.Щур)

Отримані результати віддзеркалюють перспективність та готовність з боку пізнавальної та емоційно-вольової, поведінкової сфери 93% учнів здобувачів освіти 4-го класу.

Протягом року вивчено психолого-педагогічний статус дітей і динаміку психологічного розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів 8-11 класів.

Не менш важливим напрямком роботи був супровід організації профільного навчання. Загалом профорієнтаційна робота протягом року розгорталась одночасно в декількох напрямках:

–        Консультаційна робота щодо можливих подальших планів навчання, працевлаштування та за результатами діагностування

–        Просвітницька діяльність серед учнів 8-11 класів («години психолога»; організація учнів для відвідування «Ярмарки професій»; поширення інформації серед майбутніх випускників щодо умов навчання та вступу у навчальні заклади І, ІІ та ІІІ-го рівня акредитації, наданої їх представниками; організація учнів на екскурсії до міського Центру Зайнятості, професійно-технічних закладів міста.

–        Діагностична робота (групова та індивідуальна):

Серед учнів випускних класів проведено діагностичне дослідження типу особистості за Дж. Голландом, ступінь вираженості типу професій ДДО за Клімовим,  діагностика професійних схильностей Л. Йовайши 9-х класів проведено опитування, індивідуальне та групове діагностування. Зважаючи на те, що протягом року деякі учні неодноразово й докорінно змінювали свою думку, а дехто з учнів й досі не визначився із подальшими планами на наступний рік (не впевнені чи надалі будуть навчатись у школі у 10-у класі), результат не можна вважати сталим та остаточним.

  1. Консультативний напрямок

У 2018-2019 році консультативна діяльність мала переважно індивідуальних характер, проте охоплювала як здобувачів освіти та їх батьків, так педагогічних працівників.

З боку батьків основними запитами були:

– Труднощі в навчанні

– Шляхи підвищення мотивації учнів до навчання, проблеми шкільної неуспішності

– Вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитини

– Адаптація дитини до нового колективу

– Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти

– Взаємовідносини в системі «вчитель-учень»

– Взаємовідносини в системі «батьки-діти»

– Дитина у віртуальному просторі. Комп’ютерна залежність

– Проблеми лідерства в колективі

– Шкільні конфлікти.

З боку педагогів

– Асоціальні прояви у поведінці дітей

– Адаптація дитини до нового колективу

– Готовність до навчання та труднощі у навчанні

– Вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитин- – Допомога дітям та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах

– Професійне самовизначення учнів

– Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти

– Взаємовідносини в системі «вчитель-учень»

– Суїцидальна поведінка дітей

– Проблеми лідерства в колективі

– Робота з дітьми «груп ризику»

– Психологічна просвіта

– Статеве виховання, дружба, кохання, рання вагітність

З боку дітей

– Самовдосконалення, розвиток власних здібностей і компетенцій

– Професійне самовизначення

–   Профілактика шкідливих звичок ( вживання наркотичних речовин, напоїв, що містять алкоголь, тютюнопаління)

– Суїцидальні роздуми дітей

– Взаємовідносини в системі «вчитель-учень»

– Взаємовідносини в системі «батьки-діти»

– Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти

– Психологічний супровід учнів під час державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, Малої академії наук  тощо

– Ціннісні орієнтації, самореалізація в житті

Як і в попередні роки подекуди прослідковується безсистемність у зверненнях батьків та несерйозність у дотриманнях правил, які забезпечуються етапами консультування.

  1. Корекційно – відновлювальна робота.

За результатами проведених комплексних діагностичних досліджень з учнями 1- 5х класів, що мають дезадаптивні прояви проведено цикл індивідуальних та групових занять за програмами Ю. Назаріної «Розпочинаємо навчання з радістю» та І. Антоненко «Корекційно-розвивальні заняття для учнів 1-х класів з труднощами адаптації до навчання у школі»; з метою покращення рівня адаптованості до умов навчання у школі II ступеня корекційно-відновлювальна робота проведена за матеріалами О. Попової «Я – п’ятикласник».

З учнями «групи ризику» впроваджувалися заняття за програмою Ю. Полозюк «Життя без агресії».

  1. Психологічна просвіта

З метою збереження та зміцнення психічного здоров’я всіх суб’єктів освітнього процесу проводила психологічну просвіту.

Педагогічну компетентність формувала через:

–        проведення психолого-педагогічних консиліумів – «Адаптація першокласників до  навчання у школі», «Психологічна готовність учнів 4- класів  до навчання у  школі II ступеня», «Адаптація учнів 5-го класу до навчання у школі II ступеня», «Врахування у навчанні індивідуально-типологічних особливостей підлітків»;

Психологічну просвіту батьків здійснювала через:

–        проведення батьківського всеобуча « Що таке булінг?»;

–        відвідання та виступи на батьківських зборах.

Психологічну просвіту серед учнів здійснювала через:

–        проведення учнівського лекторію;

–        проведення тематичних «годин психолога».

Доброю щорічною традицією для Конотопської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 11 стало проведення тижня психології, який проходив на базі освітнього закладу з 15.04 по 19.04.2019 року, у рамках відзначення Всеукраїнського дня психолога під девізом «Подорож у країну Психоландію».

У ході Тижня психології було проведено різноманітні цікаві заходи, творчі  конкурси та завдання. Учні школи, батьки, вчителі щодня знайомилися з цікавою інформацією психологічного змісту та були активними учасниками даних  заходів, а саме: ознайомлення учнів з науковими новинками в інформаційно-пізнавальному віснику «Шкільний психолог»; проведення з 5-6 ми класами гри «Поглинач неприємностей», яка дозволила всім її учасникам проявляти свою активну життєву позицію, толерантне відношення  до оточуючих,  зняти емоційне напруження та позбутися негативу. Акція «Пошта довіри». Було запропоновано написати та передати записку або листівку для рідних, друзів, вчителів. Діти змогли поділитися власними переживаннями і отримати зворотній зв’язок; Експрес анкетування, інтерв’ю  у шкільному холі для 9-11 класів: вивченням себе та свого типу темпераменту,  різні пізнавальні міні-тести «Який ти фрукт?», «Твій улюблений герой»,  які дозволили всім учасникам краще пізнати себе; Проведення у 7-му класі гри «Юні психологи», що дало змогу учням продемонструвати набуті знання, власні особистісні якості, по-новому розкритися для однокласників, отримати позитивні емоції на чудовий настрій.

Проведення інформаційні хвилинки з залученням учнівського самоврядування  «Психологія – це…» для учнів початкової ланки. Заняття з елементами  тренінгу для учнів 8-го класу «Моя індивідуальність» зі створенням колажів «перспективного розвитку»; Конкурс малюнків «Життя -прекрасне» за участі 4-5 класів. Крім шкільних заходів та занять, психологічна служба школи долучилася до організації Першого загальноміського психологічного марафону. Психолог школи продовжила працювати над навчально-методичною проблемою «Психологічний супровід обдарованих учнів шляхом використання можливостей ІКТ у освітньому процесі», згідно теми 20 грудня 2018 року базі освітнього закладу відбувся семінар-практикум для практичних психологів освітніх закладів міста на тему: «Використання методів арт-терапії у самовдосконаленні особистості».

У ході семінару-практикуму практичним психологом проведено інтерактивне заняття з елементами використання арт-технік у роботі з обдарованими дітьми «Корабель наших можливостей» з учнями 9-11 класів. Під час якого старшокласники вчилися гармонізації особистості через розвиток здатності самовираження і самопізнання. Балансували внутрішній світ за рахунок прихованих резервів особистості, розвивали самосвідомість, підвищували впевненість у собі, особистісно розвивалися.

Протягом року вивчала  психолого-педагогічний статус дитини і динаміку її психологічного розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів 8-11 класів.

Сприяла створенню умов, які зменшили б вірогідність виникнення у дітей «групи ризику» відхилень у розвитку. Психологічний супровід учнів даної категорії здійснювала через такі види діяльності:

  • робила самозапит або отримувала соціальне замовлення від педагогів і батьків на роботу з конкретними проблемними учнями;
  • проводила процесуальну діагностику;
  • проводила профілактику дезадаптованої поведінки;

– надала рекомендації всім учасникам освітнього процесу.

Проводила попереджувально-профілактичну роботу:

  • з учнями через проведення профілактично-просвітницьких заходів;
  • з батьками через проведення батьківського всеобучу превентивного напрямку.

Здійснювала дослідження в період організації  профільного самовизначення учнів 9-го класу. Згідно з отриманими результатами були надані рекомендації.

Забезпечувала учням психологічну підтримку і захист у важких ситуаціях. Аналізувала конфліктні ситуації і надавала рекомендації по їх розв’язанню.

У 2018-2019 проводилась освітня діяльність, представлена курсом факультативних та гурткових занять за програмами: Сходинки до вершини «Я»; «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації» для учнів 7-8 класів з метою самопізнання, створення умов для формування громадянських та соціальних компетентностей здобувачів освіти, що передбачає виявлення ними конфліктологічної компетентності, вмінь і навичок вирішення конфліктів мирним шляхом, ненасильницької поведінки та громадянської позиції.

  1. Організаційно-методична діяльність. Методична діяльність практичного психолога школи включила підготовку діагностичного матеріалу (згідно рекомендованого обласним навчально-методичним центром банку методик), корекційно-відновлювальних і розвивальних програм; написання звітної документації; ведення психологічних журналів, підготовка інформаційних матеріалів, пам’яток, буклетів.

Протягом навчального 2018-2019 року практичний психолог працювала над науково – методичною проблемою: «Створення психологічних умов для творчого та інтелектуального розвитку обдарованих учнів шляхом використання можливостей ІКТ у освітньому процесі». Результатом даної діяльності складено банк даних обдарованих учнів школи, досліджено типологічні особливості дітей, проведено просвітницьку та розвивальну роботу з обдарованими учнями. Створено добірку матеріалів за тематикою «Психологічний супровід обдарованих учнів в умовах освітнього процесу шляхом використання інноваційних технологій».

Бажаним досягнутим позитивним результатом вважаю:

  • збереження психічного здоров’я здобувачів освіти;
  • формування сприятливого психологічного клімату внутрішньошкільного освітнього середовища;
  • формування конструктивних ціннісних орієнтацій у розвитку переважної більшості учнів;
  • зменшення у освітньому закладі кількості учнів, що мають показники дезадаптації;
  • позитивна динаміка розв’язання проблем і труднощів у подоланні шкільної неуспішності.

Робота шкільної бібліотеки

Згідно з Положенням про бібліотеку  загальноосвітнього навчального   закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 14.05.1999 року №139   діяльність шкільної бібліотеки  в 2018-2019 навчальному  році була спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання, вміння користуватися бібліотекою, а також на забезпечення різноманітного змісту навчального процесу, бібліотечного і інформаційно-бібліографічного обслуговування читачів.          Особлива увага приділялася широкій популяризації української літератури, краєзнавства, літератури з питань освіти, історії, культури українського народу і вихованню за допомогою цієї літератури поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу.

Бібліотекарем у закладі працює Ляляєва Н.Б, яка має вищу фахову освіту, бібліотечний стаж роботи – 41 рік, провідний бібліотекар.

В організації  роботи бібліотеки бібліотекар керується законами «Про освіту», «Про бібліотеку і бібліотечну справу» від 27.01.1995 року, Положенням про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу від 14.05.1999 року, інструкціями про посадові обов΄язки шкільного бібліотекара (завідувача бібліотекою), з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах та іншими нормативними документами Міністерства   освіти   і  науки,  які   регламентують  роботу   бібліотеки.

Робота бібліотеки спланована, планом передбачено систему бібліотечно-бібліографічної освіти школярів. Є паспорт бібліотеки. У бібліотеці є інвентарні та сумарні книги для обліку літератури та підручників, картотека реєстрації підручників, які ведуться згідно вимог. Кожний учень має формуляр, ведеться щоденник бібліотеки.

Планом роботи бібліотеки передбачено: формування системи бібліотечно-бібліогріфічним знань учнів, обслуговування учнів та педколективу, роботу з підручниками .

Суть бібліографічно-інформаційної роботи бібліотеки полягає в регулярному інформуванні вчителів та учнів про нові книжкові надходження, популяризації літератури, оформленні виставок, створенні тематичних полиць та інформаційних куточків.

Ефективними формами інформаційної роботи бібліотеки є книжкові виставки, дні інформації,  бібліографічні огляди,  бібліотечні уроки, виступи на педагогічних радах,  рекомендаційні списки літератури.

Інформаційна робота проводиться за трьома напрямками: інформування педагогічного колективу, учнів та батьків. Для  батьків  ведеться папка порад бібліотекара «Як привчити дитину читати книгу», випущена інформаційна листівка для батьків майбутніх першокласників  «Що робити, щоб дитина читала».

Інформаційна робота серед педагогічного колективу включає також підготовку інформаційних списків про нові надходження літератури та підручників, виступи на методичних нарадах, нарадах при директору, педагогічних радах.

Популяризація літератури здійснюється завдяки книжковим виставкам:

«Край мій — гордість моя», «Літературна Сумщина», «Мій край – моя земля», «Моя країна — Україна», «Гордість моя — Конотоп», «Життя — найвища цінність», «Закон та я», «Я маю право знати свої права», «Тарас Шевченко — гордість і слава України», «Тато, мама, я — читаюча сім’я», «Книга — друг на все життя»,  до ювілеїв письменників та поетів. Для повного розкриття фонду бібліотеки бібліотекар складає  інформаційні бюлетені «Нові книги», «Нові підручники», рекомендаційні списки літератури:  «Знамениті українці».

Бібліотекар спільно з учителями-предметниками, класними керівниками спрямовує свою роботу на формування бібліотечно-інформаційної грамотності школярів, тобто на бібліотечних уроках вчить користуватися книгою, фондами бібліотеки, її довідковим апаратом. З учнями 1-5 класів проведено бібліотечні уроки: «Знайомство з бібліотекою» (1 класи), «Про  книгу і бібліотеку» (2 класи), «Періодичні видання для учнів початкових класів» (3 кл.), «Структура книги» (4 клас),  «Довідкові видання» (5 класи).

У бібліотеці оформлено інформаційний стенд «Експрес-інфо», на якому розміщені правила користування книгами і поради щодо їх ремонту, календар знаменних і пам’ятних дат, рекламні бібліотечні плакати, вікторини, малюнки учнів до улюблених книжок .

У 2018-2019 навчальному  році  бібліотека працювала над проблемою «Інноваційні форми і методи краєзнавчої роботи шкільної бібліотеки». У бібліотеці оформлені постійнодіючі    книжкові виставки та фотоекспозиції «Золоті імена Конотопщини»,  «Літературна Сумщина», «Край мій — гордість моя». Ведуться папки газетно-журнальних статей: «Цей знайомий незнайомець — місто Конотоп», «Конотоп. Наше сьогодення», «Золоті імена Конотопщини», «Історія ЗОШ №11 на сторінках міської преси» та інші. Бібліотека випускає  фотовікторину «Перевір свої знання про рідний край».

У бібліотеці є можливість відкритого доступу до книжкових фондів, що є однією з форм активізації читання, впливом на формування читацьких інтересів. Бібліотекар інформує читачів про нові надходження до бібліотеки. Створені умови для збереження книг: порядок на книжкових полицях, література розташована в системі УДК, алфавітному порядку, проводиться своєчасний ремонт книг (книжкова поліклініка). Щороку в школі  у жовтні під час проведення місячника шкільної бібліотеки  і у березні під час тижня дитячої книги проводиться акція «Подаруй книгу бібліотеці!». В 2018-2019 навчальному  році бібліотеці подаровано 62 примірника, завдяки Лук’яненко Ю.М. та Федорченко В.В. Була оформлена виставка подарованих книг «Ми вдячні тим, хто дарує книги». У 2018-2019 навчальному році бібліотека отримала  підручників – 1641 примірник, 4 примірника літератури, подаровано бібліотеці 62 примірника.

Один раз на семестр проводяться рейди-перевірки стану збереження підручників. Цього разу багато проблем виявилось у 5 класах. У багатьох учнів не підписані нові підручники, є нові підручники без обкладинок, а підручних Карп’юк «Англійська мова» прибув з явним типографським браком. Майже у всіх п’ятикласників цей підручник або вже підклеєний, або рваний. Немає зауважень у початкових      класів.

Щороку проводяться місячник шкільної бібліотеки (жовтень), тиждень дитячого читання (березень), упродовж яких проводяться вікторини, презентації книг, конкурси ( читацька олімпіада «Найкращий читач 4-го класу», свято «Книга — найкращий друг» (1-А, 1-Б кл.),  поетичний марафон до всесвітнього дня поезії (10 клас, 9-Б клас, 5-6 кл.), участь у конкурсі «Лідер читання» – учениця 7-го класу Федюрко Оксана зайняла на міському рівні 3 місце, для учнів початкових класів проведено Дні Інформації «Ювіляр місяця» (грудень — Едуард  Успенський, січень — Шарль Перро). Учні ознайомились з творчістю письменників (книжкові виставки, презентації, вікторини, буктрейлери, перегляд мультфільмів.)

 Адміністративно –господарська діяльність

Будівля школи прийнята в експлуатацію   64 роки тому. Але, не зважаючи на великий вік та зношеність, адміністрація школи разом з колективом постійно працює над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтримкою школи у робочому стані.

Вчасно здійснювалася бухгалтерією оплата за спожиті школою енергоносії та тепло. Завдяки роботі завгоспа школи Кралюк Н.М.школа не виходить за ліміти споживання енергоносіїв. За кошти місцевого бюджету  здійснюється ремонт шкільної оргтехніки (а це: 24 комп’ютери і 6 принтерів, три ноутбуки і один нетбук). У минулому році разом з батьківською громадою добре підготували школу до нового навчального року. При підготовці школи до нового навчального року, силами технічного персоналу школи, робітника по обслуговуванню, було відремонтовано коридори, шкільну їдальню(замінені дерев’яні вікна на енергозберігаючі, постелений лінолеум, поклеєні шпалери) пофарбовано підлогу на поверхах , актову залу, майстерні. Проведено косметичний ремонт у всіх навчальних кабінетах,

Адміністрацією школи приділяється достатньо уваги естетичному вигляду навчального закладу. Коридори, вестибюль школи поступово поповнюються новими сучасними стендами, активно проводиться робота по озелененню коридорів. Подвір’я школи завжди прибране, доглянуте, своєчасно обрізуються дерева, кущі, проводиться скошування трави на газонах. На квітниках щороку висаджуються квіти, які протягом року доглядаються учнями школи. Фарбується огорожа, біляться бордюри.

У школі вже немає класів зі старими дошками, вони були замінені у 2012 році, за гроші батьківського фонду.

З підключенням школи до мережі Інтернет стало можливим користуватися матеріалами сайтів Міністерства освіти і науки України, головного управління освіти, сайтами обласних інститутів післядипломної освіти, інших закладів освіти, що дає можливість оперативно й мобільно користуватися достовірною інформацією вчителям і адміністрації школи, вчасно знайомитися з новими документами та, навіть, їх проектами. З жовтня 2014 року у школі створена вай-фай зона.

За кошти місцевого бюджету(в тому числі кошти депутатів місьої ради) та кошти виділені народним депутатом України І.Ф.Молотком було придбано;

 

№з/п Назва придбаного обладнання, матеріалу, тощо кількість Сума затрачених коштів
Обладнання для НУШ
1. Ноутбук Dell 2 16664
2. Телевізор 1 18294
3. Дошка інтерактивна і проектор 1 35100
4 Ноутбук Lenovo 2 16058,5
5. Парти учнівські 57 29580
6. Стільці учнівські 57 18810
7. Меблева стінка 1 7440
8. Дидактичні матеріали 1клас 60109
9 Дидактичні матеріали 2 клас 3503,26
Обладнання для інших класів
1 Проектор Епсон 1 10396
2 Інтерактивна дошка 1 25000
3 Меблева стінка 1 10220
4 Стіл демонстраційний 1 4500
5 Стіл письмовий і приставний 1 3455
6 Електроконвектори 2 4738
7 Столи для буфета 9 18000
8 Двері металопластикові 5 61000
9 Двері металеві 1 5970
10 Вікна металопластикові 3 15000
11 Двері металеві, інструменти для каб. трудового навчання 1 17000
12 Обладнання для каб. інформатики 3458.8
  медикаменти 976.43
Миючі засоби 4471.51
канцтовари 2728.82
Господарчі товари 6688
Зварювальний апарат 1 1499
Ремонт буфета(лінолеум, шпалери,відкоси) 10197
РАЗОМ 411879,32

Оновні завдання школи на 2019-2020 навчальний рік

–  продовжити другий етап освітньої реформи реалізацією основних положень НУШ

– забезпечення доступної та якісної освіти відповідно до вимог суспільства, запитів  особистості, потреб міста і держави;

– забезпечення спрямованості навчально-виховного процесу на розвиток умінь і навичок особистості, застосування на практиці здобутих знань з різних навчальних предметів,успішну адаптацію людини в соціумі, формування здібностей до колективноїт діяльності та самоосвіти шляхом застосування особистісно зорієнтованого,компетентнісного і діяльнісного підходів;

– реалізація принципу наступності у розвитку дошкільної, загальної освіти у зв’язку із запровадженням Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти;

– впровадження сучасних педагогічних технологій, спрямованих на розкриття та розвиток інтелектуальних і творчих здібностей дитини, на задоволення її потреб у самовдосконаленні;

– створення оптимальних умов для здійснення педагогічними працівниками

результативної самоосвітньої діяльності, в центрі якої проектування та організація сучасного уроку;

– дотримання державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів за рахунок чіткого використання Критеріїв оцінювання навчальних досягнень;

– посилення здоров’язбережувального аспекту навчально-виховного процесу шляхом активного використання здоров’язберігаючих технологій;

– сприяння підвищенню загального рівня ІКТ-компетентності педагогів; активному впровадженню інноваційних технологій, спрямованих на розвиток особистості дитини

та розкриття її інтелектуальних та творчих здібностей;

– підвищення рівня підготовки та проведення колективних форм роботи з метою подальшого вдосконалення дидактичної компетентності вчителів;

– створення умов для педагогів-початківців з метою адаптації до навчально-виховного процесу;

– формування у дітей та молоді національної ідентичності, розуміння єдності й цілісності України, виховання патріотизму та активної громадянської позиції, особистої відповідальності за долю держави та рідного міста;

– соціальний захист дітей та створення оптимальних умов для навчання обдарованої молоді;

– сприяння життєвому і професійному самовизначенню учнів через впровадження різних форм організації профорієнтаційної роботи та профільного навчання;

– стимулювання соціальної активності учнів, їхньої участі в роботі органів учнівського самоврядування, дитячих громадських організацій;

– посилення контролю за проведенням роботи щодо профілактики правопорушень та запобігання дитячому травматизму серед учнівської молоді;

– оптимізація співпраці педагогів та батьків школи;

– забезпечення системного психолого-педагогічного супроводу всіх учасників навчально-виховного процесу;

– оптимізація практичної психолого-педагогічної допомоги батькам;

– психолого-педагогічна підтримка інтелектуальної, творчої обдарованості;

– зміцнення матеріально-технічної бази закладу

– організація неперервного вдосконалення фахової майстерності та підвищення професійної компетентності педагогічних кадрів, підготовка їх до атестації;

– проведення методичних заходів, спрямованих на розвиток творчого потенціалу педагогів, вивчення, узагальнення і поширення ефективного педагогічного досвіду;

– робота з обдарованими дітьми, підготовку до результативної участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах із базових дисциплін, конкурсів, конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт МАН України;

– сприяння видавничій діяльності вчителів;

– упровадження інноваційних технологій у роботу педагогів школи;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *